Članice Društva kmetic Križevci - Veržej so se zbrale na občnem zboru

Društvo šteje 101 članico, najstarejša med njimi je stara 99 let, najmlajša pa šteje 14 let

Prlekija-on.net, ponedeljek, 9. marec 2015 ob 19:18
Občni zbor Društva kmetic Križevci - Veržej

Občni zbor Društva kmetic Križevci - Veržej

65 članic se je v ponedeljek, 9. marca, zbralo na rednem letnem občnem zboru Društva kmetic Križevci - Veržej, ki je potekal v gostišču Zorko v Borecih. Pregledale so delo v minulem letu in si zastavile načrt dela za tekoče leto. Društvo šteje 101 članico, najstarejša med njimi je stara 99 let, najmlajša pa šteje 14 let.

Po uvodnem pozdravnem nagovoru predsednice društva Majde Markovič, so nastop za članice društva pripravili otroci iz vrtca Križevci. Otroci so po zaključenem nastopu članice društva tudi obdarili z metuljčki, ki so jih sami izdelali.

Predsednica društva je povedala, da so članice aktivne skozi celo leto. Letos februarja so v Križevcih gostile regijsko srečanje kmetic Pomurja in Podravja, pripravile so pogostitev v okviru spominske slovesnosti ob 70. obletnici dogodkov na Žalikovi domačiji in v okviru dneva odprtih vrat in otvoritve novih prostorov Zdravstvenega doma v Ljutomeru in se udeležile 21. srečanja kmetic Pomurja, ki je potekalo v Radencih.

Načrtujejo razstavo izdelkov na cvetno nedeljo, ki bo potekala 29. in 30. marca, s svojimi izdelki bodo sodelovale tudi v okviru dobrodelnega koncerta OŠ Križevci, ki bo potekal dne 27.3.2015 v kulturni dvorani v Križevcih. V planu aktivnosti imajo tudi nadaljnje sodelovanje s pobratenim društvom kmetic iz Krškega, organizirale bodo tudi kakšen piknik, sodelovale v kmečkih igrah, tekmovanju v kuhanju kisle juhe, izboru za kmetico leta, organizirale bodo najrazličnejše delavnice in telovadbo ter ob koncu iztekajočega leta pripravile zaključek.

Zbrane je nagovoril župan občine Križevci mag. Branko Belec, ki je pohvalil aktivnosti društva kmetic Križevci - Veržej. Izpostavil je dobro sodelovanje z občino, saj članice ob promocijskih dogodkih predstavljajo občino, tudi v sklopu aktivnosti v času občinskega praznika.

Nadalje je zbrane nagovorila Frančiška Lebarič iz KGZS, ki članicam nudi strokovno pomoč pri izvajanju aktivnosti, izpostavila je aktivnosti, ki se bodo v prihodnje izvajale na terenu, saj si prizadevajo priti do izvirnega recepta za pripravo prleške gibanice, kar pa ni preprosto, saj se recepti za izdelavo le te razlikuje od vasi do vasi, včasih celo od gospodinjstva do gospodinjstva.

Prisotnim so se pridružile tudi članice Zveze kmetic Slovenije in članice iz sosednjega društva Sveti Jurij ob Ščavnici.

Uradnemu delu občnega zbora je sledilo druženje, saj so si ta dan ženske vzele čas zase in za druženje s prijateljicami, ki ga mnogokrat zmanjka. Vsaka članica je za dan žena prejela tudi rožico.