Prepričani smo, da ne bo utonilo v pozabo

20-letnica delovanja Študijskega krožka na Tišini

Filip Matko, ponedeljek, 13. april 2015 ob 18:37
Članice Študijskega krožka Tišina

Članice Študijskega krožka Tišina

Meseca februarja letos je minilo 20 let od tedaj, ko je začel delovati Študijski krožek na Tišini, v istoimenski prekmurski občini. V okviru Ljudske univerze Murska Sobota, zavoda za permanentno izobraževanje, potekajo različne oblike študijskih krožkov že od leta 1994 dalje, v različnih krajih po Pomurju, zato je vsak drugačen, vendar enkraten, ki potrjuje odmevnost v lokalnem okolju.

To potrjuje Študijski krožek na Tišini, ki ga že od vsega začetka neutrudno vodi kot mentorica Mihaela Flisar in krožek je svoj jubilej zaokrožil s slovesno prireditvijo v kulturni dvorani na Tišini v petek, 10. aprila zvečer, kot tudi z izdajo knjige v 200 izvodih mentorice krožka »20let - Študijski krožek Tišina - Delo in dosežki«. Poleg nekdanje direktorice Ljudske univerze v Murski Soboti, Lilijane Grof in sedanje direktorice iste ustanove Alenke Kučan, je bila prisotna Nevenka Bogataj iz Andragoškega centra Slovenije, pa tudi župan Občine Tišina Franc Horvat.

Mentorica Mihaela Flisar pravi: »Študijski krožki predstavljajo novo,demokratično obliko izobraževanja odraslih, ki nastaja iz potreb ljudi in okolja. Ni človeka, ki mu ne bi sproti primanjkovalo znanja. Nekateri si tega nočejo priznati in misli o izobraževanju vztrajno odganjajo, so pa ljudje, ki nenehno kaj iščejo in si želijo novih znanj. Ti si poiščejo somišljenike z enakimi potrebami in namenom. Tako so potrebe po znanju iz dneva v dan večje, šol in tečajev za izobraževanje odraslih vedno več. Pri tem se ljudje zbirajo in si pomagajo...« Tako se je v minulih 20-ih letih v Študijskem krožku Tišina zvrstilo 33 posameznic, kot tudi osem članic podmladka tega krožka. Vsem tem je bila na slovesnosti predana novoizdana knjiga, nageljnov cvet pa tudi rezina jubilejne torte.

Knjigo je predstavila avtorica Mihaela Flisar in to s sklopi poglavij: Dediščina, Uporabnost odpadkov oziroma kroženje snovi v naravi, Utrjevanje osebnosti z ročnimi deli ter Potrpljenje za vrhunsko raven izdelka. O dobrem sodelovanju z lokalnim okoljem in o krepitvi vezi med ljudmi govorijo prireditve Tedna vseživljenjskega učenja, posamezniki iz družabnega življenja, obiskovalci razstav in članice Študijskega krožka.

Ob avtorici je bila na odru dvorane odlična razstava izdelkov članic Študijskega krožka, prireditev je povezovala Doroteja Omar, glasbeni vložek pa je prispeval kitarist Tomaž Vöröš. Uradnemu delu je sledila bogata pogostitev z domačimi dobrotami prav članic Študijskega krožka Tišina in vsekakor smo ob tem lahko prepričani, da ne bo utonilo v pozabo to, kar smo prejeli od prednikov ter članic Študijskega krožka Tišina.


Več v Kultura in izobraževanje