Dokažite svojo dodano vrednost

Aprila letos je bilo brezposelnih kar 27.665 mladih med 15. in 29. letom starosti, ki imajo pogosto težave pri iskanju zaposlitve

Prlekija-on.net, četrtek, 28. maj 2015 ob 11:57
Dokažite svojo dodano vrednost

Dokažite svojo dodano vrednost

Čedalje več mladih pridobiva delovne izkušnje izven redne zaposlitve, zato jih pri iskanju prve službe pogosto ovira pomanjkanje delovne dobe. Prav zato je izredno pomembno sistematično vodenje neformalno pridobljenih kompetenc, potrjenih s strani delodajalca. Natančen in pregleden izpis takšnih izkušenj omogoča Nefiks, sistem za beleženje neformalnih kompetenc, ki je priznan tudi s strani delodajalcev. Slednji potrjujejo pri njih pridobljene izkušnje, hkrati pa pri zaposlovanju upoštevajo tudi Nefiksov izpis kompetenc.

Aprila letos je bilo brezposelnih kar 27.665 mladih med 15. in 29. letom starosti, ki imajo pogosto težave pri iskanju zaposlitve zaradi "pomanjkanja izkušenj", kljub temu da imajo v svojih življenjepisih mnogi kar lepo število neformalnih delovnih izkušenj. Te težave se zaveda tudi vlada dr. Mira Cerarja, ki je v koalicijsko pogodbo zapisala, da si bodo prizadevali "za vzpostavitev enotnega sistema za beleženje delovnih izkušenj mladih na nacionalnem nivoju, ki bodo omogočile lažjo zaposljivost in prikaz dodatnega razvoja kompetenc pri mladih na osnovi praktičnih izkušenj." Od septembra 2014, ko je bila koalicijska pogodba podpisana, večjih premikov na tem področju ni bilo.

Že 15 let pa obstaja Nefiks, "projekt priznavanja, uveljavljanja in evidentiranja neformalno pridobljenih znanj, ki jih posameznik pridobi od 14. leta naprej", ki je leta 2009 fizično 'delovno knjižico za mlade' dopolnil s spletno različico – e-Nefiksom, obe pa omogočata vnos izkušenj s šestih različnih področij. "Delodajalec mi je na razgovoru za študentsko delo povedal, da ga ni prepričal samo moj Nefiks, pač pa je bilo odločilno tisto, kar je bilo potrjeno v njem," je o dobri izkušnji z Nefiksom povedal 25-letni Andraž.

Prednost beleženja neformalnih izkušenj v sistem Nefiks je za mlade prav v tem, da lahko (bivši) delodajalci njihove izkušnje in kompetence potrdijo, kar daje večjo veljavo življenjepisu iskalca zaposlitve. "Nefiks pokaže dodano vrednost osebe – delodajalcu jasno pokaže, zakaj med petdesetimi kandidati z enako formalno izobrazbo izbrati prav tebe," je dodala Alenka Blazinšek, strokovna vodja Zavoda Nefiks.

Da so neformalne izkušnje pomembne pri kadrovanju, potrjujejo tudi delodajalci. Nefiksova raziskava, v kateri je sodelovalo 107 delodajalcev, je pokazala, da kar 70 % delodajalcev meni, da je bolj pomembno, da ima iskalec zaposlitve izkušnje, manj pomembno pa jim je, kje so bile kompetence pridobljene. Več kot 30 % delodajalcev trdi, da bi bil kandidat ob priložitvi Nefiksovega prikaza kompetenc opažen, nadaljnih 28 % pa pravi, da bi takšen kandidat ob izpolnjevanju pogojev za delo zagotovo bil povabljen na razgovor. Neformalne izkušnje torej štejejo, pomembno pa je tudi to, kako jih kandidat predstavi.

Sposoben
Sposoben


Več v Slovenija