Tuji mediji: Slovenija na svoji meji gradi zid; slovenska policija pretepla 500 beguncev

Slovenska policija ostro protestira proti izrazito zavajajočemu poročanju nekaterih tujih medijev o dogajanju v Sloveniji v zvezi z migrantsko situacijo

Prlekija-on.net, torek, 22. september 2015 ob 18:48
Policija v teh dneh opravlja težko delo

Policija v teh dneh opravlja težko delo

Slovenska policija ostro protestira proti izrazito zavajajočemu poročanju nekaterih tujih medijev o dogajanju v Sloveniji v zvezi z migrantsko situacijo.

O begunski krizi
vse na enem mestu:
Begunska kriza
V sporočilu za javnost so zapisali: "Kljub temu, da slovenska policija zelo dobro in odgovorno opravlja svoje delo, kljub temu, da policisti obvladujemo varnostno situacijo v zvezi z množičnim prihajanjem migrantov v Slovenijo, zaradi česar so varnostne razmere v državi stabilne in ne prihaja do nekontroliranih dogodkov, in čeprav je za prispele tujce v sprejemnih centrih dobro poskrbljeno kljub velikemu migracijskemu pritisku, ki smo mu izpostavljeni v zadnjem tednu, o čemer ažurno poročamo, vsi podatki pa so tudi javno dostopni, nekateri tuji mediji aktivnosti slovenske policije in drugih državnih institucij predstavljajo v izrazito negativni luči.

Ogorčeni smo, da pri obveščanju svoje javnosti ti mediji sploh ne upoštevajo uradnih obvestil z naše strani, temveč raje objavljajo povsem netočne in nepreverjene informacije, ki niso resnične. Tako na primer nikakor ne drži informacija enega od tujih medijev, da naj bi Slovenija na svoji meji gradila zid; še bolj absurdne pa so navedbe drugega tujega medija, da naj bi slovenska policija prejšnji teden pretepla 500 beguncev.

Ne vemo, od kod jim ta podatek, kajti resnica je namreč povsem nasprotna! Slovenska policija na svoji zunanji meji spoštuje pravila in vse postopke s tujci izvaja strokovno ter v skladu z nacionalno in evropsko zakonodajo, pri čemer posebno pozornost namenjamo ranljivim kategorijam oseb. V policiji smo zavezani k spoštovanju temeljnih načel človekovega dostojanstva in načela sorazmernosti, zato migrante obravnavamo ne glede na etnično poreklo, vero, politično prepričanje ali državo njihovega porekla in brez kakršne koli diskriminacije, nečloveškega ali ponižujočega ravnanja.

V ponazoritev: doslej smo registrirali že 3.598 migrantov, pri čemer pa je bil le v dveh primerih proti posameznikoma, ki sta na mejnem prehodu kršila javni red in mir, uporabljen plinski razpršilec; pri tem tudi ni bil nihče poškodovan. Tudi glede domnevnega zidu na meji je poročanje tujih medijev neetično, nekorektno in neprofesionalno! Prehajanje državne meje je zaradi obvladovanja migrantskega toka v skladu s schengenskimi pravili resda pod večjim nazorom, a mejni prehodi niso zaprti in prestopanje meje za ves potniški in tovorni promet še naprej poteka nemoteno.

Ob vseh javno dostopnih informacijah, ki jih vsakodnevno posredujemo domači in tuji javnosti, pričakujemo, da bodo mediji korektno poročali o dogajanju v zvezi z migracijami v Sloveniji
."

Odziv, ki ga je pripravil UKOM, vladni urad za komuniciranje, lahko preberete tukaj.