Slovenski festival vin z izjemnim obiskom proslavil polnoletnost

Med drugim je Slovensko vinsko kraljestvo obiskovalce skupaj s petimi lokalnimi vinskimi kraljicami in njihovimi vini popeljalo na popotovanje po vinorodnih okoliših

Prlekija-on.net, torek, 24. november 2015 ob 08:53
Lokalne vinske kraljice v družbi slovenske, Sandre Vučko, foto: Jana Jocif

Lokalne vinske kraljice v družbi slovenske, Sandre Vučko, foto: Jana Jocif

V petek, 20. novembra, sta se ob 21. uri zaključila 18. Slovenski festival vin in 8. Festival kulinarike. Festivala predstavljata veliki finale Sezone magnum formata, kot je organizator poimenoval leto 2015, ki je v Ljubljano prineslo preko 20 vinsko-kulinaričnih prireditev. Festivala, ki sta se tudi to leto dogajala v prostorih Grand hotela Union, je v dveh dneh obiskalo preko 1500 obiskovalcev. Število obiskovalcev je večje kot lani, kar je izjemen dosežek, glede na okoliščine, v katerih sta se pripravljala in odvijala festivala.

»Izražam zadovoljstvo nad strukturo obiskovalcev, saj so v strukturi le teh prevladovali novi obrazi, s čimer so zadovoljni tudi vinarji. Tudi število gostincev se je, zaradi vabil vinarjev z brezplačnimi voucherji, nekoliko povečalo, vendar ne v toliki meri, kot smo pričakovali. Tudi sicer izražam zadovoljstvo nad uspešnostjo prireditve, saj smo uspeli zbrati odlične vinarje in kulinarike, ter ponovno navdušiti ljubitelje obojega. Tudi tehnična izvedba, zahvaljujoč angažiranju festivalske ekipe, dijakov in profesorjev Srednje šole za gostinstvo in turizem Celje ter zaposlenih v vseh hotelih skupine Union hoteli, je bila brezhibna in na visokem nivoju,« je pofestivalske vtise strnil Rado Stojanovič, direktor festivalov.

Veliko število festivalskih delavnic
Tudi letos so za obiskovalce Slovenskega festivala pripravili sedem brezplačnih delavnic. Prvi letošnji termin je bil namenjen vinskemu sektorju, ki ga je skozi številke predstavil Dušan Brejc, direktor Vinske družbe Slovenije. Le temu so sledile še tri delavnice: Jože Rozman je ob klepetu z gosti in ob degustaciji šestih vin predstavil projekt Lidlov vinar 2015; Špela Štokelj, slovenska vinska kraljica za leto 2014, je predstavila projekt Vinski univerzum - mladi za mlade; vrhunski slaščičar Naser Gashi in priznana sommelierka Mira Šemić pa sta za revijo Pet zvezdic iskala odgovore na Macaron ali makron, kaj pa vino; Slovensko vinsko kraljestvo pa je obiskovalce skupaj s petimi lokalnimi vinskimi kraljicami in njihovimi vini popeljalo na popotovanje po vinorodnih okoliših. Petim četrtkovim delavnicam je sledil lahkotnejši petek - vendar samo kar se števila delavnic tiče, ne pa tudi vsebine. Dr. Tatjana Košmerl je skupaj z Brunom Gaberškom predstavila zmagovalce letošnjega Festivalskega ocenjevanja, Mira Šemić pa je obiskovalce popeljala v svet rebul in malvazij.

Vse delavnice so bile polno zasedene. Polno zasedene pa so bile tudi vse t.i. zaprte delavnice, ki so bile naštevilčnejše v vsej zgodovini festivala. Zaprte delavnice so bile pripravljene po meri in željah naročnika, pospremljene pa s festivalskimi vini in kulinariko GH Union.

Okusi Osrednje Slovenije na Festivalu KULinarike
Rdeča nit letošnjega Festivala kulinarike so bili Okusi Osrednje Slovenije, ki so jih obiskovalci lahko spoznali in okusili na dveh nivojih. V Galeriji okusov so svojo vizijo osrednjeslovenskih jedi predstavile šole, restavracije in gostilne, v Gledališču okusov pa se je s svojimi kreacijami predstavilo šest izbranih slovenskih Chefov.

Vsak dan festivala so v Gledališču okusov potekale predstave, v katerih so v živo, pred obiskovalci, kuhali priznani Chefi. Jedi so bile avtorska prezentacija ene izbrane jedi iz nabora jedi iz projekta Okusi Osrednje Slovenije. V dogovoru med Chefom in vinarjem, ki se je predstavljal na vzporednem 18. Slovenskem festivalu vin, se je k vsakemu krožniku dodalo eno od festivalskih vin, ki ga je predstavil vinar osebno, obiskovalci pa so ga dobili v pokušino. V Gledališču okusov so to leto ustvarjali: Marko Pavčnik, Pavus: Poširana jajčka s čebulo; Uroš Štefelin, Vila Podvin: Goveja juha; Luka Košir, Gostišče Grič: Fižol in jabolčni krhlji; Luka Jezeršek, Gostinstvo Jezeršek: Namašeno pišče z raki in hrenova omaka (priredba recepture iz Vodnikovih kuharskih bukev: piščeta s rakmi namašene v hrenovem zosi); Igor Jagodic, Restavracija strelec: Ajda, mleko, slive; Janez Bratovž, Restavracija JB: Ljubljanski burek.


Več v Slovenija