Ratifikacija Lizbonske pogodbe

Odziv dr. Romane Jordan Cizelj, poslanke SDS v Evropskem parlamentu, na ratifikacijo Lizbonske pogodbe na Češkem

Tanja Ozvatič, torek, 3. november 2009 ob 21:03
Dr. Romana Jordan Cizelj

Dr. Romana Jordan Cizelj

Po tem, ko je češki predsednik danes, 3. novembra 2009, podpisal ratifikacijo nove pogodbe Evropske unije in tako odprl pot skorajšnji uveljavitvi Lizbonske pogodbe, se je na to z veseljem odzvala tudi poslanka SDS v Evropskem parlamentu dr. Romana Jordan Cizelj.

»Danes je dober dan za vse, ki si želimo učinkovitejšega evropskega ukrepanja z močnejšo parlamentarno komponento. Vesela sem, da se je postopek ratifikacije Lizbonske pogodbe zaključil. Evropskemu parlamentu pogodba prinaša več pristojnosti, večja bo vloga nacionalnih parlamentov. Upam, da bo to zmanjšalo vrzel med državljani in evropskimi institucijami. S tega stališča je še pomembnejša novost, da bo lahko najmanj milijon državljanov zahtevalo od Evropske komisije, da pripravi nove predloge.

Evropska unija tudi z uveljavitvijo Lizbonske pogodbe ostaja skupnost držav članic. Posamezne države članice so še vedno suverene države, s še večjo odgovornostjo pri oblikovanju skupnih politik. Dobro bi bilo, da bi implementacijo Lizbonske pogodbe v evropski prostor v Sloveniji izrabili za razmislek o še aktivnejši vlogi naše družbe pri sooblikovanju evropskih politik,« je ob ratifikaciji Lizbonske pogodbe v še zadnji državi članici povedala poslanka dr. Romana Jordan Cizelj.

Podrobnosti tudi na: www.rjordancizelj.si.


Več v Slovenija