Dvajseta obletnica Konvencije o otrokovih pravicah

Začetek evropskega natečaja na temo ene od pravic, določenih v Konvenciji

Prlekija-on.net, četrtek, 19. november 2009 ob 12:57
Imam pravico do zaščite

Imam pravico do zaščite

Dvajseta obletnica Konvencije Združenih narodov o otrokovih pravicah bo obeležena z začetkom evropskega natečaja, ki ga vsako leto objavi Evropska komisija. Evropske otroke in najstnike, stare med 10 in 18 let, vabimo, da oblikujejo plakat na temo ene od pravic, določenih v Konvenciji. Namen natečaja je, da mladi evropski državljani boljše spoznajo svoje pravice in jih znajo boljše zagovarjati.

Zagotovitev pravic otrok in omogočanje, da otroci te pravice boljše spoznajo, zlasti pravice določene v Konvenciji Združenih narodov o otrokovih pravicah, sta skupna cilja Evropske unije in njenih držav članic.

Tako bodo morali mladi, ki se bodo odločili sodelovati na natečaju, zasnovati plakat, ki bo ponazarjal eno od pravic, določenih v Konvenciji o otrokovih pravicah, v Evropski uniji. Udeleženci bodo razdeljeni v dve kategoriji glede na svojo starost (od 10 do 14 let in od 15 do 18 let), ustvarjati pa bodo morali združeni v skupinah vsaj štirih mladih. Zaključek natečaja bo 19. marca 2010, kar predstavlja tudi zadnji dan prejemanja plakatov.

Prvonagrajena dela na nacionalni ravni bosta vključena v drugi izbor na evropski ravni, nato pa bodo tri zmagovalne skupine iz obeh starostnih kategorij od 8. do 10. maja 2010 povabljene v Bruselj, kjer bodo odkrivale mesto in evropske institucije ter sodelovale na evropski slovesnosti podelitve nagrad.

Izvajanje te pobude je poleg tega še toliko bolj upravičeno, ker je del politike Komisije na področju boja za vse pravice ter je zajeta tudi v želji Komisije po integraciji tega načela v vse notranje in zunanje politike.

Več informacij bo na voljo 20. novembra na spletišču www.evromladina.eu, s katerega bo omogočen dostop na spletno stran natečaja.

Ta novi natečaj sledi trem predhodnim natečajem, od katerih je prvi potekal leta 2006 na temo boja za otrokove pravice na splošno, drugi leta 2007 na temo boja proti diskriminaciji in tretji leta 2008 na temo pravic otrok do zaščite. Z gesli kot „POSTAVI SE ZA SVOJE PRAVICE!", „VSI V BOJU PROTI DISKRIMINACIJI!" in „IMAM PRAVICO DO ZAŠČITE!" v mislih, je vsa leta več tisoč mladih iz celotne Evropske unije, oddalo plakate na temo otrokovih pravic. Najboljši plakati bodo predstavljeni na spletnih straneh predstavništev Komisije v državah članicah in na strežniku Europa. Morda bodo tudi uporabljeni v prihodnjih evropskih kampanjah, ogledate pa si jih lahko na spletni strani: http://ec.europa.eu/commission_barroso/barrot/children/default_en.htm.


Več v Slovenija