V Odrancih se je srečalo preko 130 članov rodbine Kavaš

Praznovanje rodbine Kavaš jih je še bolj povezalo

Prlekija-on.net, sobota, 1. julij 2017 ob 18:346
Rodbina Kavaš

Rodbina Kavaš

V kmečki družini Kavaš očetu Ivanu in mami Veroni, dekliško rojena Borovič v Odrancih, se je v zakonu rodilo deset otrok. Najstarejši Štefan je na svet prijokal leta 1939, najmlajša Majda pa leta 1957. Živeli in odraščali so v kmečki družini, kjer so občutili pomanjkanje, a živeli so v slogi, spoštovanju in razumevanju. Ko so odraščali in končali osnovno šolo v Odrancih so en za drugim zapuščali domače gnezdo in se podali v širni svet iskat boljše življenje, a spomini na dom in otroška leta so v njih ostali vedno.

Ko so zapustili domače gnezdo jih je pot vodila po Sloveniji, nekaj jih živi v Odrancih, Ljubljani, Beltincih in drugod. Veliko pa jih je odšlo v Ameriko, Kanado in druge države po svetu. Vezi med desetimi brati in sestrami so danes še vedno žive, kajti vsi se zavedajo kako skromno in preprosto so živeli kmečko življenje, ko vedno ni bilo zadosti kruha na mizi za vse.  Vseh deset bratov in sester je skupaj starih 700 let in so še vedno zdravi in vitalni.

Letošnje srečanje rodbine Kavaš je bilo v soboto, 1. julija, ko so se najprej zbrali v domači župnijski romarski cerkvi sv. Trojice v Odrancih, kjer je sveto mašo daroval domači župnik župnije Odranci Lojze Kozar, mlajši. Med mašo je pel mešani cerkveni pevski zbor Neuničljivo upanje in skupina pevk Beletinke iz Beltincev. Ob pesmi »Ti domača hiša« je v cerkvi zastal dih in marsikateremu so se zarosile oči, spomini so tavali v daljno preteklost, ki je bila lepa in nepozabna. Organizator letošnjega srečanja rodbine Kavaš je bil Ciril Kavaš, sicer brat od desetih bratov in sester, ki živi na domačiji njihovih staršev v Odrancih.

Veliko nam je imel povedati, kajti na ta dan srečanja se je zbralo preko 130 članov rodbine Kavaš. Sedaj, ko so še vsi živi so prišli vsi domov na srečanje, morda se še sedaj zadnjič srečajo. Prišli so tudi otroci, vnuki, pravnuki, nečaki in ostalo sorodstvo po pokojnem očetu in mami. Po maši so se zbrali pred cerkvijo, nato pa so se odpravili na odransko pokopališče in se ustavili ob grobu očeta in mame ter se jima poklonili, opravili molitev in prižgali sveče. Praznovanje rodbine Kavaš jih je tokrat še bolj povezalo, kajti tisti, ki so na srečanje prišli iz daljne Amerike in Kanade, so se tukaj srečali, saj tudi čez lužo živijo na različnih koncih Amerike in Kanade. Druženje in praznovanje bodo sklenili pozno v noč v gostilni Bogdan v Odrancih, kjer bodo obujali spomine na mladostna leta.

Jože Žerdin


Več v Zanimivosti