Dejan Židan izvoljen za predsednika Državnega zbora

Pred začetkom seje je Židan med drugim povedal da mu je prioriteta, da se glede plač pomaga tistim, ki so v tem državnem zboru plačani premalo

Prlekija-on.net, petek, 24. avgust 2018 ob 15:02
Dejan Židan

Dejan Židan

Državni zbor je v četrtek na tajnem glasovanju z 49 glasovi za in 8 proti za novega predsednika izvolil mag. Dejana Židana (SD), potem ko je dosedanji Matej Tonin (NSi) odstopil. Židana so predlagali poslanci LMŠ, SD, SMC, SAB, DeSUS in Levice. Na podpredsedniški mesti so izvolili Tino Heferle (LMŠ) in Jožeta Tanka (SDS).

"Tisto, kar je meni prioriteta, če gledamo plače, je, da pomagamo tistim, ki so v tem državnem zboru plačani premalo. Tudi v tem državnem zboru najdemo ljudi, ki opravljajo častno delo, bodisi so natakarji bodisi so čistilke, in tu je treba pogledati, ali se jim lahko kaj pomaga. Samo to je prioriteta. Kako pomagati ljudem, ki jim je najteže," je med drugim pred začetkom seje povedal Židan.

V nagovoru po izvolitvi se je Židan zahvalil poslancem za izražena stališča, tako za tista s podporo kot tudi kritična. "Osebno menim, da je naša prva naloga, da si znamo med seboj povedati, kaj si mislimo drug o drugem, da na glas povemo stališča, čeprav bodo ta tudi kritična," je dejal. Dodal je, da ravno zaradi kritik in drugačnih stališč "drug drugemu nastavljamo ogledalo, soočamo naša mnenja zato, da bomo znali in zmogli sprejemati boljše rešitve" poroča RTV Slovenija.

Kot prvi med enakimi je poslance prosil, da kljub kritikam ohranijo spoštljivost. "Na nas je, da se trudimo zvišati nivo politične kulture. Da smo med seboj spoštljivi, ne samo v tej dvorani, temveč nasploh. Pred kamerami in za njimi," še njegove besede navaja RTV.

 



Več v Slovenija