Perpetuum Jazzile z Le slovensko navdušil polno Areno Stožice

V dobrih dveh urah se je 44-članska zasedba, ki zadnjih 15 let poleg domačih osvaja tudi tuje trge, s programom poklonila slovenskemu glasbenemu ustvarjanju

Prlekija-on.net, nedelja, 18. november 2018 ob 08:38
Perpetuum Jazzile - Le slovensko

Perpetuum Jazzile - Le slovensko

Vokalni orkester Perpetuum Jazzile se je včeraj vrnil na največji slovenski glasbeni oder, v polno Areno Stožice in s koncertom Le slovensko navdušil domače občinstvo. V dobrih dveh urah se je 44-članska zasedba, ki zadnjih 15 let poleg domačih osvaja tudi tuje trge, s programom poklonila slovenskemu glasbenemu ustvarjanju. S koncertnim dogodkom Le slovensko se je Perpetuum Jazzile prvič v svoji 35-letni zgodovini, ki jih praznuje prav v letošnjem letu, osredotočil na izključno slovenske avtorje in ustvarjalce. Skozi večer so se z občinstvom sprehodili od zimzelenih melodij pa vse do hitov, ki krojijo današnje domače glasbene lestvice.

Včerajšnji glasbeni dogodek skupine Perpetuum Jazzile Le slovensko je upravičil pričakovanja občinstva in priljubljene zasedbe, ki se je na ta samostojni projekt pripravljala vse od konca lanskega leta. Ob svoji 35-letnici ustvarjanja, ki jo skupina praznuje v letošnjem letu, je bila želja članov skupine po posebnemu priklonu najbolj zvestemu, domačemu, občinstvu kot tudi kolegom, avtorjem in izvajalcem, ki s svojim delom bogatijo slovenski glasbeni prostor.

Le slovensko je potovanje skozi slovensko glasbeno ustvarjanje. Koncert je odprla uvodna pesem Slovenija, moja dežela, avtorja Janija Goloba in izvajalca Ota Pestnerja. Sledila je priredba pesmi Svet je tvoj, ki jo je spisala in v originalu odpela Nina Pušlar. S tem se je začrtala pot prepletanja zimzelenih melodij in novejših uspešnic, ki oblikujejo sodoben slovenski glasbeni prostor. Program se je nadaljeval s skladbo Dober dan, življenje, za katero je glasbo napisal Rok Golob, besedilo pa pokojni Tone Pavček. Sepetova Poletna noč, ljudska Pastirče mlado, za katero je Perpetuum Jazzile pred slabim mesecem izdal tudi srčni videospot, in Samo nasmeh je bolj grenak velikega Jožeta Privška so dodatno odstrli vpogled v globino slovenskega glasbenega ustvarjanja.

Sprehodu med zimzelenčki in ljudskimi toni so sledili legendarna Od višine se zvrti, avtorja Aleša Klinarja in izvajalcev Vlada Kreslina z Malimi bogovi, Srajica, Mesto sanj in Dobra vilo skupine Tabu. Po krajšem premoru se je 44 članov skupine Perpetuum Jazzile na oder vrnilo z urbanimi ritmi, začenjši z B mašino skupine Siddharta, skladbo Čudna noč nad mestom spi in poskočno Lep je dan, ki jo v originalu poje Anje Rupel. Uradni del programa se je sklenil s pesmimi Ona bo moja, ljudsko Dajte, dajte in Samo milijon nas je, priredbo, ki jo je skupina predstavila že lansko leto v sklopu showa Le spectacle in je bila med občinstvom odlično sprejeta.

Na željo občinstva, ki je koncert pospremilo z burnim aplavzom, se je 44-članska zasedba z dobro poznanim medley kolažem večnih hitov skupine Avseniki vrnila na oder. V slovo pa so pomahali z odličnim aranžmajem pesmi So najlepše pesmi že napisane? skupine Hazard. Ob tej priliki je Perpetuum Jazzile izdal posebno izdajo zgoščenke, ki nosi naslov Le slovensko - So najlepše pesmi že napisane. Na njej so izbrane priredbe velikih slovenskih melodij, ki so preblečene v dobro poznani in uveljavljeni vokalni stil skupine Perpetuum Jazzile.

Nad nekaj mesečnimi pripravami na veliko vrnitev v Areno Stožice je tudi tokrat bdelo kreativno vodstvo skupine, ki ga sestavljajo člani Andraž Slakan, Nastja Vodenik, Ana Marčun, Kristjan Virtič in Mateja MacKenzie Zwitter. Člani skupine so nastopili tudi v novi preobleki, ki je v rdečo nit ujela idrijsko čipko. Za novo podobo sta poskrbeli oblikovalka Jana Mršnik ter idejna vodja in članica skupine Urša Cigler.

Foto: Sašo Huzjak


Več v Slovenija