Službe so, tudi v krizi. Jih znate poiskati?

Prlekija-on.net, četrtek, 25. november 2010 ob 19:141
Karierni sejem Moje delo

Karierni sejem Moje delo

Trenutna situacija na trgu delovne sile zagotovo ni rožnata, vendar prosta delovna mesta so. Še vedno velja, da se tri četrtine delovnih mest zasede brez javne objave le-teh. Toda kako poiskati ta skrita prosta delovna mesta? Obstaja več načinov, najlažji in najhitrejši je zagotovo obisk zaposlitvenega sejma.

Kaj so zaposlitveni sejmi?
Zaposlitveni sejmi so stičišča ponudbe in povpraševanja po delu – namenjeni so srečevanju delodajalcev in iskalcev dela. Cilj soočenja je, da obe strani pridobita kar največ koristi v najkrajšem možnem času. Delodajalci se tako izognejo pisanju zaposlitvenih oglasov, čakanju in zbiranju prijav, selekciji itd. Na drugi strani pa lahko iskalci v dveh dneh opravijo več kvalitetnih razgovorov za službo kot sicer v celem letu. Število zaposlitvenih sejmov se iz leta v leto povečuje. Največjega pri nas tudi letos organizira zaposlitveni portal MojeDelo.com. Karierni sejem (letos pod imenom Moje Delo), ki je že 8. po vrsti, bo potekal v sredo 1. in četrtek 2. decembra, na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani. Vstop je seveda brezplačen.

Kaj pridobim z obiskom kariernega sejma?
Vsak, ki se je že srečal z iskanjem zaposlitve, zelo dobro ve, kako težko je priti do zaposlitvenega intervjuja, kaj šele dobiti ponudbo za delo. Zaposlitveni sejem je tako izjemna priložnost, da pridete do intervjuja brez nadležnega pisanja prošenj. To je še toliko bolj pomembno za začetnike, ki s pomanjkanjem delovnih izkušenj ne morejo konkurirati poplavi prijav na posamezno delovno mesto. Seveda je veliko tudi takih z bogatimi izkušnjami, ki s svojim trenutnim položajem niso najbolj zadovoljni. In če gre še za nekoliko bolj specifičen ali deficitaren poklic, lahko pričakujete, da se bodo delodajalci dobesedno pulili za vašo naklonjenost. Zaposlitveni sejmi so res enkratna priložnost, da najdete boljšo, če ne kar sanjsko zaposlitev in tako svojo kariero premaknete iz mrtve točke.

Kako se pripraviti na obisk zaposlitvenega sejma?
Če boste na sejem prišli nepripravljeni, boste dali prednost za zaposlitev svojim konkurentom. Že pred obiskom sejma se pozanimajte, katera podjetja iščejo vaš profil. Izberite podjetja, ki vas zanimajo, in se nanje dobro pripravite. Pravočasno pridite na sejem, poiščite stojnice izbranih delodajalcev in pristopite do osebja ob njih. Na sejmu ne boste sami, pač pa boste obdani s številnimi drugimi iskalci, zato je zelo pomembno, da se želenemu delodajalcu predstavite kar se da jedrnato in usmerjeno v sklopu omejenega časa, ki ga imate na voljo.

Nekaj smernic za pripravo na obisk zaposlitvenega sejma:
- izberite podjetja, ki vas zanimajo, in se nanje predhodno dobro pripravite;
- pripravite 30-sekundni govor, ki bo kadrovika prepričal, da imate prava znanja in veščine;
- pripravite življenjepis, ki ga boste pustili kadroviku (pripravite dovolj izvodov);
- prinesitie tudi druga pisna potrdila, certifikate in priporočila preteklih delodajalcev;
- pridite urejeni, če se le da v poslovni obleki (v trenirki ne boste delovali ravno profesionalno);
- s seboj vzemite primerno mapo ali torbico, v kateri boste imeli življenjepise in pisala (primerno tudi za shranjevanje gradiv podjetij);
- pred sejmom se spočijte, da boste imeli dovolj energije za vse intervjuje, ki vas na sejmu čakajo.

Kako na samem sejmu?
Veliko delodajalcev pride iz oddaljenih krajev, zato je velika verjetnost, da bodo sejem zapustili predčasno. Poleg tega je večina kadrovikov proti koncu dneva že precej utrujenih, zato priporočamo, da se sejma udeležite med prvimi. Če boste prišli v skupini, se na sejmu razkropite, saj med intervjujem okrog sebe ne potrebujete motečih faktorjev. Do kadrovika pristopite profesionalno, se nasmehnite, mu ponudite krepak stisk roke in se predstavite. Veste, katero delo zasledujete; vaš cilj je kadrovika prepričati, da ste primeren kandidat za to delovno mesto. Kadrovika pozorno poslušajte, iz pogovora z njim izbrskajte informacije, kakšne profesionalne in osebnostne karakteristike pričakuje od sodelavcev. Argumentirajte, zakaj ste vi primerna oseba za njihovo podjetje in kako vaša znanja ter veščine pokrivajo njihove potrebe.

Med pogovorom bodite pozitivno naravnani. Kadroviku posredujte življenjepis, pozanimajte se za morebitne naslednje korake v selekcijskem postopku. Pripravljeni morate biti na morebitne poglobljene razgovore kar na sejmu samem, morda takoj, morda čez nekaj ur. Po vsaki obiskani stojnici posameznega delodajalca si vzemite kakšno minutko, da si v beležko zapišete pomembne informacije in vaše opazke o delodajalcih. Po sejmu pošljite kadrovikom, s katerimi ste imeli razgovor, zahvalo za čas, ki so vam ga namenili. Ne obupajte, če službe ali daljšega zaposlitvenega razgovora ne dobite takoj , saj izkušnje kažejo, da podjetja zaposlujejo kandidate, ki so jih spoznali na sejmu, tudi več kot pol leta po tem.

Torej, če ste resen iskalec zaposlitve, te priložnosti ne boste izpustili. Prva priložnost se ponuja že v kratkem, saj se bo na Gospodarskem razstavišču 1. in 2. decembra odvijal največji tovrstni dogodek pri nas. Poleg delodajalcev se bodo na sejmu predstavili tudi izobraževalci iz tujine, ki bodo predstavili možnosti nadaljnjega izobraževanja. Vrhunec sejma pa predstavljajo predavanja 'Veličastne kariere', kjer bodo svojo uspešno kariero predstavili uspešni slovenski posamezniki. Vse ostale informacije najdete na spletni strani www.kariernisejem.com. Pa veliko uspeha pri iskanju zaposlitve vam želimo.

V spodnji fotogaleriji si lahko ogledate nekaj utrinkov iz lanskega sejma.


Več v Slovenija