Komu nagrada Stanka Čurina za najbolje ocenjeno vino?

Začelo se je 45. ocenjevanje Vino Slovenija Gornja Radgona 2019 in ITC – International Traminer Challenge

Prlekija-on.net, ponedeljek, 15. julij 2019 ob 20:24
Ocenjevanje Vino Slovenija Gornja Radgona

Ocenjevanje Vino Slovenija Gornja Radgona

S krajšo slovesnostjo se je na Pomurskem sejmišču v Gornji Radgoni pričela Slovenska vinska olimpijada, kot poznavalci radi poimenujejo ocenjevanje "Vino Slovenija Gornja Radgona". Prisotne sta pozdravila predsednik uprave Pomurskega sejma Janez Erjavec, ki je med drugim predstavil zgodovino tega velikega ocenjevanja vin, ter Vinska kraljica Slovenije, domačinka iz Gornje Radgone, Meta Frangež. Način ocenjevanja pa je predstavil predsednik ocenjevanja, prof. dr. Mojmir Wondra. Letošnje ocenjevanje, ki slavi 45. obletnico, bo s kar dvema novostima, in sicer: z nagrado Stanka Čurina za najbolje ocenjeno vino sploh ter z novim mednarodnim ocenjevanjem vin sorte traminec, ITC - International Tramin Challenge. Nobena novost niti ne preseneča, saj je Čurin slovenska vinska legenda, kralj vin traminec pa izvira prav iz Radgonsko - Kapelskih goric. V štirih dneh bo za kakovostno ocenjevanje poskrbela ekipa vrhunskih strokovnjakov - enologov v mednarodni zasedbi, ki bo strokovno objektivno in popolnoma anonimno ocenila preko 697 vzorcev vin iz Slovenije in tujine. Vzporedno pa poteka tudi 9. mednarodno ocenjevanje bio vin.

Vina ocenjujejo štiri strokovne komisije, kjer je predsednik celotnega ocenjevanja in ene posamične komisije, prof. dr. Mojmir Wondra. Ostale tri komisije pa vodijo dr. Miran Vodopivec, mag. Anton Vodovnik in Iztok Klenar, tajnik ocenjevanja pa je Ernest Novak. Člani komisij so: Alojz Filipič, Boštjan Zidar, Danilo Steyer, Darinko Ribolica, mag. Darja Zemljič, Dušan Brejc, Ivan Mijošek, Ivana Rendulić Jelušić, Janja Klanjčar Žajdela, Jure Štalcar, mag. Janez Valdhuber, Majda Brdnik, Marijan Čižmešija, Marko Benčina, Martin Palz, Mitja Herga, Nika Gregorič, Simona Hauptman, Tadeja Vodovnik Plevnik in Werner Luttenberger. Priznanja Vino Slovenija, so postale v 45 letih načrtnega razvoja ocenjevanja sinonim za objektivno izmerjeno odličnost. Vinskim ljubiteljem, trgovcem in gostincem pomenijo verodostojen katalog vinske kakovosti, pridelovalcem pa usmeritev za še boljše nadaljevanje dela in oblikovanje poštene tržne cene.

Ocenjevalne komisije podeljujejo ob srebrnih, zlatih in velikih zlatih medaljah Šampionske nazive v kategorijah klasično pridelanih vin, trajnostno pridelanih vin in vin s priznanim tradicionalnim poimenovanjem. Odličnost slovenskih regionalnih posebnosti podčrtujejo priznanja Prvaki vinskih turističnih cest. Z naslovom Vinar leta bo nagrajen vinar, ki na ocenjevanju prejme največje število najvišjih priznanj. Prestižnim priznanjem pa se letos pridružujejo še omenjena Nagrada Stanka Čurina za najbolje ocenjeno vino ocenjevanja, ne glede na kategorijo, ter priznanja za najboljša vina sorte traminec, kjer ocenjujejo 40 vzorcev slovenskih in tujih tramincev. Prva in najboljša priložnost za promocijo nagrajenih vin bo 57. Mednarodni kmetijsko-živilski sejem AGRA od 24. do 29. avgusta v Gornji Radgoni. Ljubiteljska in strokovna javnosti bo lahko najboljša vina poskusila na odprtih ter na tematskih, strokovno vodenih degustacijah v Vinskem hramu, v družbi Vinske kraljice Slovenije 2019, Mete Frangež. Najboljši traminci ocenjevanja International Tramin Challenge bodo predstavljeni tudi na 10. Salonu traminec (26.8.), ki bo uvod v Dan vinogradnikov in vinarjev sejma AGRA v torek, 27. avgusta.

Rezultate 45. ocenjevanja Vino Slovenija Gornja Radgona, ocenjevanja tramincev ITC - International Tramin Challenge ter bio vin bomo predstavili na novinarski konferenci, ki bo v četrtek, 25. julija ob 11. uri v prostorih Pomurskega sejma v Gornji Radgoni.



Več v Kultura in izobraževanje