Sprejeta pokojninska reforma

Državni zbor je sprejel zakon s katerim želijo zvišati dejansko upokojitveno starost na 65 let

Prlekija-on.net, torek, 14. december 2010 ob 22:353
Ivan Svetlik

Ivan Svetlik

Državni zbor je z visoko podporo, 49 glasov za in 35 glasov proti (od 85 navzočih), sprejel zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju s katerim želi vlada zvišati dejansko upokojitveno starost na 65 let. Poslanke in poslanci so soglasno podprli tudi amandma SLS-a, ki je dozdajšnjih upravičencem ohranil državne pokojnine, zavrnili pa so vse amandmaje DeSUS-a. Zakon naj bi začel veljati 1. januarja 2011.

Za zakon so bile stranke SD, Zares, LDS in SLS, proti pa DeSUS, SDS in SNS.

Minister za delo, družino in socialne zadeve Ivan Svetlik je ob tem dejal, da sta "prevladala razum in družbeni čut prek vsakodnevnih političnih delitev".

Sindikati sedmih central pa so že napovedali zbiranje podpisov za naknadni zakonodajni referendum, vodja ZSSS-ja Dušan Semolič pa ne izključuje možnosti veta na zakon v državnem svetu, s čimer bi se zakon vrnil v parlamentarno obravnavo in za sprejetje potreboval dvotretjinsko večino.

Poslanci so še pred glasovanjem o zakonu v celoti sprejeli dopolnilo SLS-a, po katerem se državna pokojnina za tiste, ki so že pridobili pravico do nje, ohranja. Za je glasovalo vseh 85 pristonih poslancev. Zavrnili pa so dopolnilo SLS-a, po katerem bi obvezno služenje vojaškega roka s prehodnimi obdobji vštevali v pokojninsko dobo. Proti je glasovalo 46 poslancev, za jih je bilo 35.

Zavrnili so tudi dopolnili DeSUS-a (proti 43, za 36), po katerem bi pokojnine v prihodnjem letu s spremembo zakona o interventnih ukrepih zaradi gospodarske krize usklajevali polovično in ne le četrtinsko, kot je že sprejeto v interventnem zakonu. Glasovali so tudi proti dopolnilu (proti 44, za 38), po katerem bi se pokojnine tudi v obdobju od leta 2012 do 2015 usklajevale v 70 odstotkih z rastjo plač in v 30 odstotkih z rastjo inflacije. Tako ostaja torej besedilo, po katerem se bodo pokojnine v omenjenem obdobju usklajevale tako, da bo rast plač upoštevana v 60 odstotkih in rast inflacije v 40 odstotkih.


Več v Slovenija