Na leto v poštni nabiralnik dobimo dobrih 31 kg nenaslovljene oglasne pošte

Ekologi brez meja so v treh slovenskih krajih dnevno spremljali količine oglasnih letakov. Samo v enem gospodinjstvu so v dveh poletnih mesecih in pol zbrali 223 kosov oziroma več kot 7 kg nenaslovljene oglasne pošte.

Prlekija-on.net, torek, 8. oktober 2019 ob 11:40
Gospodinjstva se pred nezaželeno oglasno pošto lahko zavarujejo z nalepko za prepoved dostavljanja nenaslovljenih oglasnih pošiljk

Gospodinjstva se pred nezaželeno oglasno pošto lahko zavarujejo z nalepko za prepoved dostavljanja nenaslovljenih oglasnih pošiljk

Ekologi brez meja so maja in junija v treh slovenskih krajih dnevno spremljali količine, pogostost in "pošiljatelje" oglasnih letakov, ki jih gospodinjstva prejemamo v poštne nabiralnike. Povprečno je gospodinjstvo v merjenem obdobju prejelo več kot 2,6 kilograma letakov oziroma nenaslovljene oglasne pošte na mesec, kar pomeni dobrih 31 kg na leto.

Spremljanje so izvedli v treh gospodinjstvih s sedežem v občinah Ivančna Gorica, Laško in Mengeš. Samo v enem gospodinjstvu so v dveh poletnih mesecih in pol zbrali 223 kosov oziroma več kot 7 kg nenaslovljene oglasne pošte. Gospodinjstvo v občini Ivančna Gorica je denimo samo v enem dnevu prejelo skoraj pol kilograma oglasnih letakov. Med dnevi v tednu se je za daleč najbolj priljubljeno izbiro oglaševalcev izkazal ponedeljek, največ oglasnih sporočil pa gospodinjstva prejmejo med prvim in petim dnem v mesecu.

V enem mesecu po pošti povprečno prejmemo nenaslovljeno oglasno pošto 31 različnih oglaševalcev, skupno pa so v merjenem obdobju v vseh treh krajih zabeležili 86 različnih oglaševalcev, od katerih jih je pet poseglo po recikliranem papirju oz. papirju iz odgovornih virov. Oglasni papir pa za recikliranje ni najboljši, saj vsebuje premalo kvalitetnih celuloznih vlaken, zato ga morajo pri recikliranju mešati z drugim papirjem.

Gospodinjstva se pred nezaželeno oglasno pošto lahko zavarujejo s posebno nalepko

Dve tretjini oziroma 65 % vseh oglasnih letakov izhaja iz sektorja trgovskih verig na drobno s pretežno prodajo živil, sledijo prodajalci pohištvenih izdelkov s 24 %. Gospodinjstva se pred nezaželeno oglasno pošto lahko zavarujejo z nalepko za prepoved dostavljanja nenaslovljenih oglasnih pošiljk, ki jo za 0,42 € lahko kupijo na vsaki pošti. Nalepko uporablja približno četrtina oziroma 206.155 gospodinjstev. Preostalih 75 % gospodinjstev v Sloveniji tako skupaj prejme skoraj 20.000 ton nenaslovljenih oglasnih pošiljk letno.

Ekologi brez meja s pričujočo raziskavo ob svetovnem dnevu pošte, ki ga obeležujemo 9. oktobra, apelirajo na gospodinjstva, da se odpovedo prejemanju oglasnih letakov, storijo nekaj dobrega za okolje in se posledično osvobodijo odvisnosti od marketinških sporočil, ki poganjajo največjo težavo sodobnega časa - potrošnjo.



Več v Slovenija