Jaslice družine Žižek

Jaslice družine Žižek so nekaj posebnega

Stanislav Kaučič, sobota, 25. december 2010 ob 18:37
Jaslice

Jaslice

December, kratki dnevi - dolgi večeri, in mraz, čas ko se spominjamo in čas ko postavljamo jaslice. Pri družini Žižek postavljajo jaslice že zelo dolgo in pred kratkim smo se oglasili pri njih in kot vsako leto, smo tudi letos obnemeli nad prekrasnim prizorom. Gregor, "glava" družine z ženo Simono, sinom Florijanom, hčerko Kristino in dedkom vsako leto naredijo to mojstrovino. Kako jim to uspeva nam je Gregor odgovoril v enem od mirnih predbožičnih večerih pri njih doma, na Sp. Kamenščaku.

"Priprava in postavitev jaslic je pri nas že kar dolga tradicija. Pričel jo je oče, nadaljeval brat nato pa jaz. Prve očetove jaslice so bile manjše na mizi, v 70. letih je odšel na terensko delo v Split, zato je za pripravo jaslic skrbel starejši brat, kateri je jaslice elektrificiral, tako da so v jaslicah zasvetile prve luči ter lučke. Nepopisno veselje je bilo, ko je oče s "terena" prinesel lučke za jelko ter nekaj figuric za jaslice. Ta zbirka figuric so se povečevale iz leta v leto. Kot se spodobi za mlajšega brata sem prevzel izdelavo jaslic jaz. Ni mi bilo težko začeti, saj je bilo materiala za postavitev jaslic več kot dovolj (kamni, korenine, "štori"....). Seveda sem z leti dopolnjeval tudi figure, vendar do sedaj nisem našel tako lepih, kot jih je oče prinesel s Splita. Te figure še zdaj krasijo jaslice.
Sama priprava jaslic poteka čez vso leto (nabiranje zanimivih korenin, "štorov", skal in podobno). Seveda se intenzivnost poveča v začetku decembra, ko se prične "lov" na mah, ki ga je vedno manj, seveda primernega. Večina mehov v toplem prostoru postane grdih. Nato na Barbarino posejemo pšenico v lončke, da ta zeleni klas krasi jaslice. Ponavadi izgradnja jaslic traja 2 dni, spomnim se, da sem porabil že tudi 3-4 dni, ko smo jih imeli po vsej sobi cca. 10 m2. Ljudi zanima, če si naredim kakšen predhoden načrt postavitve. Vnaprejšnjega načrta ni. Prvo postavimo konstrukcijo, nato se prične improvizirati in tako vsa družina prisostvuje in sodeljuje pri "izgradnji" oz. postavitvi jaslic.
Z leti smo dopolnjevali tudi pastirje, ki "oprvaljajo" različna dela, nato potoki, mesto iz siporeksa in podobno."

Ob prijetnem klepetu ugotovimo, da njihove jaslice pred božičem poudarijo čarobnost praznika, na sam Božični večer pa jaslice dobijo "Jezučka".


Več v Zanimivosti