Obala pod vodo, v višjih legah sneg

V teh dneh je nad našim območjem pestro vremensko dogajanje. Kraji Izola, Strunjan, Piran, Sečoveljske soline... so poplavljeni, v višjih legah sneži. Benetke pa so doživele najvišjo plimo po letu 1966.

Prlekija-on.net, sreda, 13. november 2019 ob 09:28
V teh dneh je nad našim območjem pestro vremensko dogajanje

V teh dneh je nad našim območjem pestro vremensko dogajanje

V teh dneh imajo predvsem ob morju zelo pestro vremensko dogajanje, saj je morje v torek zvečer prestopilo obalno črto in poplavilo izpostavljene dele obale, Izolo, Strunjan, Piran, Sečoveljske soline... Agencija RS za okolje (Arso) je izdala tudi rdeče opozorilo zaradi povišane gladine morja, nižji deli obale pa so bili poplavljeni v višini med 50 in 60 centimetrov. Kot pišejo na Neurje.si, je močno plimovanje morja je povzročila kombinacija polne lune, približevanja ciklonskega območja z nizkim zračnim tlakom in močnega juga nad Jadranom. Gre za drugo najvišjo plimo pri nas v zadnjih 50 letih. Vremenoslovci napovedujejo, da lahko morje spet poplavi danes dopoldan, vendar v manjšem obsegu.

V torek zvečer, okoli 21. ure je imela gladina morja na mareografski postaji v Kopru višino 373 centimetrov, na odprtem morju Jadrana pa naj bi valovi dosegali višino osmih metrov. Medtem ko je Obala pod vodo, pa so nekatera naša višja ležeča mesta prekrita s snegom. Na severozahodu Slovenije se je meja sneženja spustila do okoli 800 m nadmorske višine.

Še bolj pestro je v Italiji in na Hrvaškem. Benetke so doživele najvišjo plimo po letu 1966. Kombinacija visoke plime in razburkanega morja je povzročila ogromno škodo. Poplavlja tudi številne hrvaške obmorske kraje. Na območju Dalmacije je pihal močan jugo, ki je lokalno v sunkih presegal hitrost 120 km/h.

Evo še Piran...

Objavil/a Bojana Francuz dne Torek, 12. november 2019

Morje je danes zvečer prestopilo obalno črto. Kombinacija polne lune, približevanja ciklonskega območja z nizkim zračnim tlakom in močnega juga nad Jadranom, je povzročila močno povišano plimovanje morja. Poplavljeni so vsi izpostavljeni deli obale. Takšno je stanje v Izoli. Video: Igor Škof Neuradno naj bi šlo za drugo najvišjo plimo pri nas v zadnjih več kot 50 letih. Morje bo v prihodnjih urah upadalo, ponovno pa bo, v sicer manjšem obsegu, poplavilo jutri dopoldan, med 7. in 11. uro.

Objavil/a Neurje.si dne Torek, 12. november 2019
Marea eccezionale a Venezia

Immagini terribile da #Venezia dove all 23.30 si è registrata una #marea #eccezionale di 187 cm (condita da intense raffiche di scirocco olte i 100km/h localmente), la seconda dopo i 194 cm del 1966 (la piu' alta mai registrata). Pensate che con quasi 190 cm di altezza il 90% della città è allagato. Situazione molto critica ma che sta rientrando: adesso siamo sui 160c m di altezza. Video da Gente Veneta Rete Meteo Amatori

Objavil/a Rete Meteo Amatori dne Torek, 12. november 2019

Rabac...uhhhhhh!!!!! Video: Nino Stucin

Objavil/a IstraMet dne Torek, 12. november 2019

Extreme Bedingungen heute Abend in Ražanj, Punta Planka (Kroatien)! Orkanböen bis zu 160 km/h sorgten heute in der kroatischen Adria für sehr hohen Wellengang mit Höhen bis zu 5m, welche an den Küsten für starke Überschwemmungen hervorriefen. Ursächlich für die derzeitige Unwetterlage ist ein Tiefdruckgebiet über Italien, welches bereits gestern für gewaltige mesoskalige Komplexe im Süden Italiens sorgte Quelle: Restaurant Antonijo (Instagram) Severe Weather Europe Crometeo

Objavil/a Unwetter-Freaks dne Torek, 12. november 2019
Objavil/a Ciklon.si dne Torek, 12. november 2019

Amazing images are coming in from Venice, Italy, where strong storm surge and tide peak (Acqua alta), caused severe flooding last night! Photo was sent to us by Andrea Farruggio.

Objavil/a Severe Weather Europe dne Torek, 12. november 2019

Na severozahodu Slovenije se je meja sneženja spustila do okoli 800 m nadmorske višine. Takšno je stanje v Ratečah. Spletne kamere: drsc.si

Objavil/a Neurje.si dne Torek, 12. november 2019

Sneg je lej zunaj sneg je... Trenutno v Kranjski Gori!

Objavil/a Dali Grujicic dne Torek, 12. november 2019


Več v Slovenija