Bomo na prleškem smučišču to zimo le smučali?

Kot so sporočili iz SK Sveti Tomaž, trenutno intenzivno zasnežujejo progo na spodnji polovici hriba, smučišče pa bi do polovice hriba lahko odprli še ta teden

Prlekija-on.net, sobota, 4. januar 2020 ob 17:25
Trenutno intenzivno zasnežujejo progo

Trenutno intenzivno zasnežujejo progo

V Prlekiji, v Hranjigovcih v občini Sv. Tomaž, deluje edino smučišče v širši regiji in sicer smučišče Globoki klanec, s katerim upravlja Smučarski klub Sveti Tomaž, katerega vodi Ivan Grašič. Leto 2017 je bilo za klub in smučišče prelomno in tudi zgodovinsko, saj jim je januarja uspelo prvič smučišče umetno zasneževati z enim snežnim topom, nato pa so uspeli dokončno zgraditi še celoten sistem umetnega zasneževanja.

Tista zima je bila tudi po več letih toliko radodarna s snegom in predvsem z nizkimi temperaturami, da so smučišče pripravili in je bilo primerno za smučanje, tudi celotna sezona pa je bila ena boljših v 20-letni zgodovini smučišča. Nato pa je prišla lanska sezona in zima, povsem brez snega ter tudi pretopla, tako da smučišča niso uspeli pripraviti, niti z umetnim snegom, čeprav so se trudili celotno sezono. Za celotno zasnežitev smučišča, bi bilo potrebno narediti okoli 5.000 m3 snega, da bi celotno smučišče zasnežili z okoli 40 cm debelo snežno odejo. A jim je vreme takrat pokvarilo načrte, da bi smučišče lahko odprli.

Letošnjo zimo pa bi na tem edinem urejenem prleškem smučišču le lahko smučali, saj so temperature v teh dneh temu naklonjene. Kot so sporočili, trenutno intenzivno zasnežujejo progo. Zaenkrat delajo samo na spodnji polovici hriba, saj jim velika inverzija onemogoča, da bi sneg naredili po celotnem hribu. Če bo vreme še naprej ugodno, bodo smučišče do polovice hriba odprli še ta teden, so sporočili.

Smučišče Globoki klanec
Smučišče Globoki klanec

Urejanje ceste in parkirišča ob vznožju smučišča

Decembra so ob smučišču urejali tudi cesto, ki vodi mimo smučišča. Prav tako so pričeli z urejanjem večjega števila parkirnih prostorov, kar je v preteklih letih bila težava, saj obiskovalci niso imeli kam z avtomobili, ko se je smučišče odprlo. V načrtu imajo tako v spodnjem delu smučišča poleg obračalne postaje zgraditi večji asfaltirani plato, vzporedno s cesto pa bodo zgradili tudi parkirni prostor v dolžini 150 in širini 6 metrov.

Delajo lahko hkrati s štirimi snežnimi topovi

Sistem zasneževanja na smučišču so pričeli vzpostavljati že leta 2003, a se je takrat zaustavilo pri dokumentaciji. Pred leti so to uredili, saj so si pridobili vsa soglasja lastnikov zemljišč, dovoljenja za uporabo vode in projektno dokumentacijo ter leta 2014 nadaljevali z vzpostavljanjem sistema, ko so z lastnimi sredstvi uredili vso infrastrukturo, od elektrike do cevovoda in vgradili betonske jaške vključno z odcepi za štiri snežne topove do polovice smučišča. Leta 2017 so nato prizadevni člani kluba takoj po koncu sezone za potrebe umetnega zasneževanja zgradili dve od treh vodnih zajetij, s finančno podporo občine Sv. Tomaž pa so do božiča uspeli dokončati sistem umetnega zasneževanja, dokončno so uredili elektrifikacijo smučišča, pridobili vso potrebno dokumentacijo, vgradili še tretje vodno zajetje, dve manjši in večji vodni zadrževalnik, kapacitete 1.200 kubičnih metrov, nabavili večji teptalec snega ter zgradili objekt, ki so ga opremili s črpalkami in drugo potrebno opremo.

Na smučišču tako lahko delajo hkrati s štirimi snežnimi topovi, vode pa imajo letos v izobilju zaradi deževne jeseni.

Delamo

Objavil/a Smučišče Globoki klanec dne Ponedeljek, 07. januar 2019


Več v Gospodarstvo