Sodišče EU se je v primeru slovenske tožbe proti Hrvaški izreklo za nepristojno

Sodišče se je izreklo, da ni pristojno, vendar sta državi članici v skladu s 4. členom pogodbe EU-ja zavezani, da si lojalno prizadevata za vzpostavitev dokončne pravne rešitve tega spora v skladu z mednarodnim pravom

Prlekija-on.net, petek, 31. januar 2020 ob 10:03
Slovenija in Hrvaška še vedno nimata določene meje

Slovenija in Hrvaška še vedno nimata določene meje

Sodišče EU se je na zadnji letošnji januarski dan v Luksemburgu v sodbi o dopustnosti slovenske tožbe proti Hrvaški zaradi kršenja evropske zakonodaje kot posledice nespoštovanja arbitražne odločbe o meji med državami izreklo za nepristojno. Kot je znano, je Slovenija Hrvaški v tožbi očitala kršenje načel vladavine prava in lojalnega sodelovanja v EU ter kršenje uredbe o skupni ribiški politiki, schengenskih pravil o gibanju oseb prek meja ter direktive glede pomorskega prostorskega načrtovanja.

Na zahtevo Hrvaške je sodišče najprej odločalo o svoji pristojnosti v primeru. Generalni pravobranilec Priit Pikamäe je 11. decembra lani ocenil, da sodišče "ni pristojno za odločanje o mednarodnem mejnem sporu, ki ne sodi pod pravo unije".

Sodišče EU je mnenju pravobranilca sledilo in se danes izreklo, da ni pristojno, vendar sta ti državi članici v skladu s 4. členom pogodbe EU-ja zavezani, da si lojalno prizadevata za vzpostavitev dokončne pravne rešitve tega spora v skladu z mednarodnim pravom, je v sodbi poudarilo sodišče.

Sodbo je pripravil Britanec Christopher Vajda, ki zaradi brexita opolnoči zapušča položaj. V velikem senatu petnajstih sodnikov, ki je obravnaval slovensko tožbo, sta bila tudi Slovenec Marko Ilešič in Hrvat Siniša Rodin. Sodbo je prebral predsednik sodišča Belgijec Koen Lenaerts. Pritožba na odločitev sodišča ni možna.

Razkrižje

Arbitražni sporazum bo mejo določil tudi v Prlekiji


Razkrižje - Šafarsko

Razkrižje: po razsodbi arbitražnega sodišča na Hrvaškem ostalo 35 slovenskih državljanov


Meja

Objavili zemljevide po razsodbi arbitražnega sodišča




Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Slovenija