Med okuženimi z novim koronavirusom tudi dva slovenska državljana

Dva potnika, ki sta bila prva testirana, pa sta se domov že vrnila s komercialnim poletom

Prlekija-on.net, četrtek, 20. februar 2020 ob 16:04
Potniki so se okužili na ladji

Potniki so se okužili na ladji

Pred obalo Japonske je v karanteni ladja za križarjenje, na kateri je bilo okoli 3.700 potnikov, med njimi tudi šest slovenskih državljanov. Na ministrstvu za zunanje zadeve so potrdili, da sta med okuženimi z novim koronavirusom na ladji za križarjenje Diamond Princess tudi dva slovenska državljana. Še dva, ki nista okužena, sta že v Sloveniji, dva pa čakata na prevoz v Evropo.

Kot so na MZZ-ju potrdili za TV Slovenija, sta dva izmed njih okužena in zdaj sta v bolnišnici na Japonskem. Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), sta državljana sicer okužena, nista pa obolela.

Po zaenkrat znanih podatkih je število smrtnih žrtev koronavirusa na Kitajskem naraslo na 41, virus pa se je pojavil tudi v Evropi, v Franciji, foto: Pixabay

Pojav koronavirusa, ki je že terjal smrtne žrtve. Kako poteka bolezen, kakšni so simptomi in znaki?


Koronavirus 2019-nCoV, foto: Pixabay

Ministrstvo izdalo obvestilo glede koronavirusa


Dva slovenska državljana, ki sta še na Japonskem, sta bila že dvakrat testirana, prvič je bil test negativen, rezultate drugega testa pa še čakata. Par trenutno čaka na prevoz domov, v Evropo pa bo poletel s skupnim letalom Evropske unije. Dva potnika, ki sta bila prva testirana, pa sta se domov vrnila s komercialnim poletom. Pristala sta na Brniku, kjer sta bila pregledana in testirana po postopkih NIJZ. Njuni izvidi so bili negativni, kljub temu pa bosta naslednja dva tedna v domači samoizolaciji, kar pomeni, da bosta 14 dni doma, ves čas bosta spremljala svoje zdravje, poleg tega ju bo vsak dan kontaktiral uslužbenec NIJZ-ja, večkrat ju bodo testirali, je pojasnila Maja Sočan z NIJZ-ja.

Na ladji Diamond Princess so doslej sicer potrdili 621 okužb z virusom, japonski mediji pa poročajo, da sta na ladji umrla dva potnika. 

Novi koronavirus je na Kitajskem po zadnjih podatkih zahteval več kot 2000 smrtnih žrtev, več kot 74 tisoč ljudi pa je okuženih. Do zdaj so zunaj celinske Kitajske potrdili smrtne primere v Franciji, na Japonskem, Filipinih in v Hongkongu.



Več v Slovenija