Zaradi okuženega zdravnika zaprli zdravstveni dom. Šarec: Zdravnik ravnal neodgovorno.

32-letnik naj bi se po neuradnih podatkih okužil na smučanju v Italiji, okužena je tudi njegova soproga, popoldan so potrdili še osmi primer

Prlekija-on.net, petek, 6. marec 2020 ob 09:41
V Sloveniji je bil potrjen osmi primer okužbe s koronavirusom

V Sloveniji je bil potrjen osmi primer okužbe s koronavirusom

Zadnji primer okužbe z novim koronavirusom so v petek popoldan potrdili v ZD Metlika. Kot poroča portal MMC gre za enega od njihovih zdravnikov, ki je bil pred kratkim v tujini, domov pa se je vračal prek Italije. Bolnik je trenutno v izolaciji v Splošni bolnišnici Novo mesto. Bolnike, ki so bili v stiku z okuženim bolnikom, naj bi že pozvali, da se javijo pristojnim službam. Novica o potrjenem primeru okužbe je objavljena tudi na spletni strani ZD Metlika: "NUJNO obvestilo. ZD Metlika je preventivno do nadaljnjega zaprt. Za nujno medicinsko pomoč pokličite številko 112. Potrjen je bil primer okužbe s COVID-19," so zapisali. Zaradi izrednih razmer so do nadaljnjega zaprli zdravstveni dom, vsi zaposleni pa morajo na testiranje.

Oglasil se je tudi premier v odstopu Marjan Šarec: "Dejstvo je, da je bilo ravnanje zdravnika v ZD Metlika napačno in neodgovorno, saj ni upošteval osnovnih priporočil. Vendar nam zdaj obtožbe ne bodo pomagale. Treba je zajeziti širjenje na tem območju brez oklevanja." Več informacij bo znanih na novinarski konferenci ob 14. uri.

Splošna uporaba zaščitnih mask ni potrebna

Koronavirus: Kako poteka bolezen, kakšni so simptomi in znaki?


V petek popoldan je v Sloveniji bil potrjen tudi sedmi primer okužbe z novim koronavirusom. Gre za soprogo šestookuženega 32-letnika in tudi ona je zaposlena na UKC Maribor. Soproga naj bi bila zdravnica, ki dela na rentgenskem oddelku, poroča 24ur.com.

Kot še poroča 24ur.com, so informacijo potrdili zgolj nekaj minut za tem, ko so na novinarski konferenci vsi po vrsti zatrjevali, da soproga 32-letnika ni tesni stik oziroma da skorajda ni možnosti okužbe pri soprogi. Kot navajajo, so trdili tudi, da ta ni bila z 32-letnikom v Italiji, a to po njihovih informacijah ne drži, saj naj bi v severno Italijo potovala oba.

UKC Maribor
Šesta in sedma potrjeni okuženi osebi sta zaposlena na UKC Maribor

Šesta okužba z novim koronavirusom je bila potrjena v četrtek zvečer. Iz UKC Maribor so sporočili, da gre za njihovega zaposlenega. 32-letnik, ki po neuradnih informacijah 24ur.com prihaja iz območja Murske Sobote, je v izolaciji, gre pa za kliničnega farmakologa. Od petka do ponedeljka se je moški v manjši skupini prijateljev udeležil smučanja v severni Italiji, kjer se je tudi okužil, je povedal epidemiolog Zoran Simonovič iz Območne enote NIJZ Maribor. Naslednja dva dneva pacient ni imel zdravstvenih težav, v sredo pa je imel povišano temperaturo.

Kot so povedali na novinarski konferenci je spoštoval predvideni protokol in poklical osebnega zdravnika, ki ga je napotil na vstopno točko. Tam so mu vzeli bris, nato pa je bil sprejet v bolnišnici, kjer je zdaj v izolaciji. Po prvih podatkih kaže, da ima blažjo obliko bolezni, je dejala dr. Nina Gorišek, predstojnica oddelka za nalezljive bolezni in vročinska stanja v UKC Maribor.

V Sloveniji so poleg omenjenih, okuženi še trije moški, ki so potovali po Maroku in se vrnili v Slovenijo prek Italije, ter še moški in ženska, ki sta potovala po Italiji. Epidemiologi bodo poskusili poiskati in se pogovoriti z vsemi, ki so bili v tesnejših stikih z okuženimi.

ZD Ljutomer je izdal navodila in ukrepe glede pojava koronavirusa

ZD Ljutomer izdal navodila in ukrepe glede pojava koronavirusa




Več v Slovenija