V Sloveniji 23 primerov okužbe z novim koronavirusom: omejitve za prireditve

Do 14. ure, je bilo v Sloveniji potrjenih 23 okužb s koronavirusom, opravljenih pa je bilo 1227 testov. Omejene bodo tudi prireditve v zaprtih prostorih in sicer na 100 obiskovalcev.

Prlekija-on.net, ponedeljek, 9. marec 2020 ob 12:40
Aktualno stanje sta na novinarski konferenci pojasnila Nina Pirnat in Aleš Šabeder

Aktualno stanje sta na novinarski konferenci pojasnila Nina Pirnat in Aleš Šabeder

9. marca, do 14. ure, je bilo v Sloveniji potrjenih 23 okužb s koronavirusom, opravljenih pa je bilo 1227 testov, so sporočili iz Vlade. Danes je potekala tudi seja Sveta za nacionalno varnost.

Kot je na novinarski konferenci povedal minister za zdravje, ki opravlja tekoče posle, Aleš Šabeder, bosta tudi večja dogodka, ki bosta v kratkem v Sloveniji, Pokal Vitranc v Kranjski Gori in SP v poletih v Planici, potekala brez gledalcev. Sicer bodo vse prireditve z več kot 500 obiskovalci, potekale brez gledalcev, šole in vrtce pa bodo po napovedi Šabedra zapirali po potrebi. Omejene bodo tudi prireditve v zaprtih prostorih in sicer na 100 obiskovalcev.

Zakon o nalezljivih boleznih predvideva globo 41,73 do 417,29 EUR za posameznika (udeleženca prireditve), ki krši Odredbo o prepovedi zbiranja na javnih prireditvah v zaprtih javnih prostorih. Zoper organizatorje prireditev, ki ne upoštevajo Odredbe, je predviden inšpekcijski ukrep, s katerim se izvajanje javne prireditve prepove. Če organizator take odločbe ne upošteva, je predvidena globa od 2.086,46 - 6.259,39 EUR. Inšpekcijski nadzor izvaja Zdravstveni inšpektorat RS.

Šabeder je ob tem poudaril tudi, da imamo več primerov, ko pacienti niso upoštevali navodil in so z znaki okužbe prišli na urgenco, namesto na vstopno točko. Zato je ponovno poudaril, da vsi, ki sumijo na okužbo, prvo pokličejo svojega osebnega zdravnika, ki jih nato napoti naprej in nikar naj ne hodijo v zdravstvene domove in ostale ustanove, kjer se zadržujejo ostali ljudje. Kako ravnati ob sumu okužbe pri nas, najdete v spodnjem povezanem članku.

Nadzor na meji z Italijo in ljubljanskem letališču

Na seji Sveta za nacionalno varnost, ki jo je sklical predsednik vlade, ki opravlja tekoče posle, Marjan Šarec, so sklenili, da bodo na letališču Jožeta Pučnika v Ljubljani uvedli merjenje telesne temperature, ukrepe pa se bo uvedlo tudi na kopenski meji z Italijo, ki je evropsko žarišče koronavirusa.

Šotor pred ZD Ljutomer

Zaradi preprečevanja okužb s koronavirusom, že pred vhodom v ZD Ljutomer preverjanje pacientov


Planica bo letos brez gledalcev

Planica brez gledalcev, po prvih podatkih 650.000 evrov izgube


Klicni center za informacije o koronavirusu - 080 1404

V pomoč prebivalcem pri iskanju zanesljivih informacij v zvezi z novim koronavirusom je Urad vlade za komuniciranje v sodelovanju z Ministrstvom za zdravje, Nacionalnim inštitutom za javno zdravje, Infekcijsko kliniko in Ministrstvom za javno upravo vzpostavil klicni center.

Na brezplačni telefonski številki 080 1404 lahko dobite informacije vsak dan med 8. in 20. uro.

Klicateljem na vprašanja odgovarjajo študentje višjih letnikov Medicinske fakultete pod mentorstvom ustreznih strokovnih služb / strokovnjakov.

URSZR bo ob pomoči Slovenske vojske po Sloveniji skupaj namestila 36 zabojnikov

Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje (URSZR) je podprla delo zdravstvenih ustanov po Sloveniji pri odkrivanju okuženih s koronavirusom in omejevanju širjenja okužb, in sicer z zagotovitvijo 36 zabojnikov. Zabojnike bo uprava ob pomoči Slovenske vojske dostavila na dogovorjena mesta do konca tega tedna, medtem ko so več zabojnikov URSZR pred UKC Ljubljana in UKC Maribor dostavili že konec prejšnjega tedna.

Skladno z navodili Ministrstva za zdravje bo po Sloveniji vzpostavljenih 16 točk za odvzem brisa, pri čemer velja, da naj bolniki s sumom na okužbo na točke za odzvem brisa ne hodijo brez napotitve osebnega zdravnika.

Zabojniki URSZR bodo namenjeni odvzemanju brisov bolnikov s sumom na okužbo s koronavirusom, in sicer predvidoma do vzpostavitve vstopnih točk. Te bodo v okviru zdravstvenih domov v Murski Soboti, Mariboru, Slovenj Gradcu, Kopru (v ZD Koper čez dan, ponoči in čez vikend pri Splošni bolnišnici Izola, kjer sicer redno poteka Nujna medicinska pomoč), Ljubljani, Postojni, Kočevju, Velenju, Trbovljah (pri Splošni bolnišnici Trbovlje), Brežicah (pri Splošni bolnišnici Brežice), Novem Mestu (pri Splošni bolnišnici Novo Mesto), na Jesenicah (pri Splošni bolnišnici Jesenice), v Kranju, Novi Gorici (Urgentni center Šempeter), v Tolminu in Celju (pri Splošni bolnišnici Celje).

Ko bo bolnik prišel v zabojnik, se bo zdravstveni delavec z njim na kratko pogovoril, preveril osnovne vitalne funkcije in mu bo odvzel bris. Bolnik bo nato odšel domov, kjer bo počakal na izvid. Zabojniki ne bodo namenjeni hospitalizaciji.

Za vse, ki bodo sumili, da bi bili lahko okuženi s koronavirusom, velja kot osnovno pravilo, da po telefonu pokličejo izbranega osebnega zdravnika, izven njegova delovnega časa pa urgentno službo. Osebni zdravnik bo po pogovoru z bolnikom in posvetu z lokalnim epidemiologom ocenil, ali je sum upravičen ali ne. Če bo ocenil, da je sum upravičen, bo bolniku prek telefona sporočil, na katero od 16 točk za odvzem brisa naj gre. Stik z zdravnikom prek telefona je ključnega pomena, saj se s tem izognemo fizičnim stikom in morebitnemu prenašanju okužbe.