Potrjenih 34 okužb s koronavirusom; Šarec naročil zaprtje meje z Italijo

Ministrstvo za zunanje zadeve slovenske državljane, ki so še v Italiji, poziva, naj se vrnejo v domovino. Meja z Italijo se bo zaprla, ko bodo izpolnjeni tehnični in administrativni pogoji.

Prlekija-on.net, torek, 10. marec 2020 ob 14:15
Marjan Šarec je naročil zaprtje meje z Italijo

Marjan Šarec je naročil zaprtje meje z Italijo

10. marca, do 18. ure je bilo v Sloveniji potrjenih 34 okužb s koronavirusom, do 14. ure pa je bilo opravljenih 1643 testov. Premier v odstopu, Marjan Šarec pa je ministrstvu za zdravje in ministrstvu za notranje zadeve naročil, naj pripravita vse potrebno za zaprtje meje z Italijo, in sicer tako, kot je storila Avstrija. "Če želimo zajeziti širjenje virusa, se nam zdi to nujen ukrep. Tovornega prometa ne bomo zaprli, ker bi s tem povzročili dodatno gospodarsko škodo. Prizadevamo si, da bi čim dlje ostali v prvi fazi širjenja virusa," je dejal. Meja z Italijo se bo zaprla, ko bodo izpolnjeni tehnični in administrativni pogoji.

Ministrstvo za zunanje zadeve pa slovenske državljane, ki so še v Italiji, poziva, naj se vrnejo v domovino. Na MZZ so prek Twitterja slovenskim državljanom svetovali, da se na varen način in z lastno organizacijo potovanja vrnejo v domovino ter ob vstopu v Slovenijo dosledno upoštevajo navodila in nasvete Nacionalnega inštituta za javno zdravje ter ministrstva za zdravje.

Prepoved zbiranja na javnih prostorih zaprtega tipa z več kot 100 osebami

Minister za zdravje Aleš Šabeder je v današnji izjavi v zvezi z včeraj sprejetimi ukrepi za zajezitev širjenja koronavirusa povedal, da od polnoči velja odredba, ki prepoveduje zbiranja na javnih prostorih zaprtega tipa v Sloveniji z več kot 100 osebami, ter pojasnil, da prepoved ne velja za nakupovalna središča, manjše lokale, poroke, pogrebe in verske obrede.

Prav tako je začela veljati uredba o začasni prepovedi letenja zrakoplovov z italijanskih letališč, ki so na ogroženih območjih (italijanske pokrajine: Lombardija, Benečija, Emilija - Romanja, Piemont, Marken), ter iz Kitajske, Južne Koreje in Irana.

Minister je še poudaril, da medresorska delovna skupina pripravlja ukrepe na meji s sosednjo Italijo, na podlagi zakona o nalezljivih boleznih pa bodo vzpostavljene ad hoc kontrolne točke.

Splošna uporaba zaščitnih mask ni potrebna

Koronavirus: Kako poteka bolezen, kakšni so simptomi in znaki?


Del bolniške odsotnosti bo pokrila država

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti pripravlja interventni zakon, s katerim bo del bolniške odsotnosti (40 odstotkov) pokrila država.

Danes je potekal tudi skupni sestanek sedanje in prihodnje ministrske ekipe, na kateri so se seznanili s sprejetimi ukrepi, je še povedal minister Šabeder.

Nacionalni inštitut za javno zdravje je pripravil letak z najpomembnejšimi informacijami o koronavirusu, ki bo do konca tedna s pomočjo Pošte Slovenije razdeljen vsem gospodinjstvom.

Na infekcijski kliniki trenutno 18 oseb, od tega jih bo pet danes odpuščenih domov

V zvezi s potrjenimi primeri okužbe je epidemiologinja Eva Grilc dejala, da se je večina obolelih okužila v tujini. Sekundarnih primerov, ki so se okužili od obolelega v Sloveniji, je zaenkrat 14. Dobra novica po njenih besedah je, da so se ti primeri okužili od znane osebe, ne gre za naključne stike. Število potrjenih okužb s koronavirusom po regijah: Ljubljana 15, Metlika 10, Maribor 3, Portorož 1 ter dva primera, za katera še ni podatkov.

Predstojnica Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana doc. dr. Tatjana Lejko Zupanc je povedala, da je na zdravljenju na infekcijski kliniki trenutno 18 oseb, od tega jih bo pet danes odpuščenih domov, saj imajo zelo blage simptome bolezni. Vsi, ki ostajajo, so v stabilnem zdravstvenem stanju. Ponovno je pozvala ljudi, naj ne hodijo v zdravstvene ustanove, temveč naj se z zdravnikom posvetujejo po telefonu.

Ob zaključku je minister Šabeder še povedal, da so bile sproščene proračunske rezerve za nakup zaščitnih mask prek skupnega evropskega javnega naročila. Z ministrom za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravkom Počivalškom pa sta se dogovorila, da vsem slovenskim proizvajalcem zaščitne opreme predlagajo, naj po zmožnostih povečajo proizvodne zmogljivosti.

V ZD Koper izredni dogodek

Kljub opozarjanju v zadnjih dneh, pa je tudi danes prišlo do neupoštevanja pravil v primeru suma na okužbo. Na območju Kopra sta namreč v zdravstveno ustanovo vstopila dva pacienta s sumom na okužbo, brez upoštevanja navodil. Eva Grilc je ponovno opozorila, da se prebivalci držijo navodil in v primeru suma na okužbo pokličejo izbranega zdravnika. Po poročanju Primorskih novic sta bila izvida testiranj obeh moških sicer negativna.

Prepovedano pristajanje zrakoplovov z ogroženih območij na slovenskih letališčih

Ministrstvo za infrastrukturo je 9. 3. 2020 prejelo predlog Ministrstva za zdravje za prepoved letenja v skladu z drugim odstavkom 11. člena Zakona o letalstvu, ki določa, da zaradi zagotovitve javnega reda, varovanja določenih oseb, okolišev in objektov ter zagotavljanja varnosti ljudi in premoženja, lahko ministrstvo, pristojno za promet, samostojno ali na predlog pristojnega organa omeji ali prepove letenje zrakoplovov v določenih območjih.

Ministrstvo za zdravje je predlagalo začasno prepoved pristajanja vseh pristankov zrakoplovov iz italijanskih letališč, ki se nahajajo na ogroženih območjih (italijanske pokrajine: Lombardija, Benečija, Emilija - Romanja, Piemont, Marken), Kitajske, Južne Koreje in Irana zaradi preprečitve širjenja virusa COVID-19.

S sklepom se prepoved uveljavlja takoj. Iz prepovedi se izvzema državne zrakoplove, zrakoplove za prevoz pošte in/ali blaga (mail/cargo) in zrakoplove, ki se vračajo brez potnikov v svojo bazo ali na vzdrževanje (ferry flight).