Vlada bo stopnjevala ukrepe za omejitev širjenja koronavirusa

Janez Janša je napovedal, da bo vlada v naslednjih dneh ukrepe za omejevanje širjenja koronavirusa stopnjevala

Prlekija-on.net, torek, 17. marec 2020 ob 14:361
Janez Janša je napovedal, da bo vlada v naslednjih dneh ukrepe za omejevanje širjenja koronavirusa stopnjevala

Janez Janša je napovedal, da bo vlada v naslednjih dneh ukrepe za omejevanje širjenja koronavirusa stopnjevala

V današnji izjavi po seji Sveta za nacionalno varnost je predsednik vlade Janez Janša napovedal, da bo vlada v naslednjih dneh ukrepe za omejevanje širjenja koronavirusa stopnjevala.

V prvem koraku bodo sprejeti najnujnejši zakonski ukrepi, v drugem pa zakonodajni paket, s katerim se bomo strateško soočili z izzivi. Paket je v pripravi in bo sprejet predvidoma konec naslednjega tedna, je napovedal Janez Janša in dejal, da so vsem parlamentarnim strankam obljubili sodelovanje pri sprejemanju ukrepov. Apelirajo pa tudi na strokovno javnost, da prav tako posreduje predloge za paket ukrepov. Preučili bodo vsakega in skušali pripraviti zakon, s katerimi bodo naslovili kritične razmere, ki so posledica širjenja tega virusa.

V torek, 17. marca, do 10. ure smo imeli v Sloveniji 275 potrjenih primerov okužb

V Sloveniji potrjenih 275 okužb s koronavirusom, v pomurski regiji 7, v podravski 25


Trenutna prioriteta je zaščita najranljivejših in najbolj izpostavljenih, zagotavljanje, da kritična infrastruktura deluje, zagotavljanje blagovnih rezerv in zagotovitev zaščitne opreme, ki je primanjkuje ini bo prioritetno razdeljena zdravstvenim ustanovam in domovom za ostarele.

Premier Janša je v izjavi povedal, da preučujejo tudi ukrepe v sosednjih državah. Predsednik države Borut Pahor se je v izjavi zahvalil vsem državljanom, ki dosledno upoštevajo navodila pristojnih, to daje občutek, da se bomo skupaj prebili skozi zdravstveno krizo. To bo seveda prineslo ekonomske posledice, a zdaj so na prvem mestu zdravje in človeška življenja. Po koncu zdravstvene krize bo pomembno, da tudi s sanacijskimi ukrepi poskrbimo za vse v približno enaki meri, je še poudaril Pahor.

Minister za obrambo Matej Tonin je dejal, da bodo danes z zaščitno opremo oskrbeli najnujnejše domove starejših in zdravstvene zavode, v sredo sledi milijonska dobava mask.

Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek je povedal, da imamo na zalogi dovolj hrane in da oskrba ne bo motena. Povedal je, da ta trenutek ocenjujejo, da ni potrebe po popolni prepovedi proizvodnje, saj so podjetja zagotovila, da spoštujejo zdravje in varnost ljudi. Zagotovil je tudi, da bo kmalu dovolj zaščitne opreme ne le za zdravstvo, ampak tudi za ključne gospodarske subjekte. V zaključni fazi so tudi ukrepi, s katerimi bodo omogočili podjetjem, da bodo to krizo preživela. Interventni zakon bo zajel mala, velika in srednja podjetja in tudi SP-je.

Celotno sejo si lahko ogledate v videu.

UKC Maribor

»Ljudje naj ne hodijo naokoli in se hvalijo, da so okuženi in da jim nič ni«




Več v Slovenija