Slovenijo v petek stresli trije potresi, najmočnejši z magnitudo 3,3

Po prvih podatkih so potres čutili prebivalci večjega dela Slovenije

Prlekija-on.net, petek, 3. april 2020 ob 21:25
Slovenijo je stresel potres

Slovenijo je stresel potres

V petek, 3. aprila, so Slovenijo stresli trije potresi. Po podatkih Agencije Republike Slovenije za okolje (Arso), so ob 18.16 seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic zabeležili potres magnitude 3,3 v bližini Vipave, 40 km jugozahodno od Ljubljane. Po prvih podatkih so potres čutili prebivalci večjega dela Slovenije. "Ocenjujemo, da intenziteta (učinki) potresa ni presegla IV. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98)," so še zapisali.

Je pa Slovenijo streslo že ob 14.19, epicenter tega potresa z magnitudo 0,5 je bil 9 km južno od Cerknice, še tretjič pa je Slovenijo streslo ob 19.25, ko je epicenter bil 10 km jugozahodno od Logatca. Magnituda tega potresa je bila 0,9. Še en potres pa je bil zabeležen v soboto, ob 0.28, 4 km vzhodno od Škofljice, z magnitudo 0,5.

Po pregledu seizmografov je zabeležen potres sicer bil magnitude 3,2, tisti dan pa je bilo zabeleženih celo šest potresov.

Potres je bil na Hrvaškem, vir: https://earth3dmap.com/

Iz spanja nas je prebudil močan potres


Potres v Sloveniji
Potres so čutili predvsem v zahodni Sloveniji, vir: Arso
Potres v Sloveniji
Potres so zabeležili v bližini Vipave, 40 km jugozahodno od Ljubljane, vir: Arso

Pred dnevi močno streslo Zagreb in okolico

Še vedno pa je živ spomin na potres, ki je pred slabima dvema tednoma stresel okolico Zagreba in ki smo ga tudi pri nas pošteno čutili. To je bil najhujši potres v zadnjih 140 letih v Zagrebu. Žarišče potresa je takrat bilo 10 kilometrov pod zemeljskim površjem, magnituda pa 5,3. Takrat so sledili številni popotresni sunki. Najmočnejši med njimi je bil z magnitudo 4,4. Oba najmočneša potresa smo čutili prebivalci celotne Slovenije.

V potresu je takrat bilo 27 ljudi poškodovanih, med njimi 18 huje, 12 so jih oskrbeli v bolnišnicah, ena oseba je bila v kritičnem stanju. Šlo je za 15-letno deklico, ki pa je pozneje izgubila bitko za življenje in tako postala prva smrtna žrtev potresa.

Potres v Zagrebu je povzročil precej gmotne škode

15-letnica izgubila bitko za življenje




Več v Slovenija