Spremenjen režim vstopa v Republiko Slovenijo

V Sloveniji je po vrnitvi iz tujine za zdrave osebe zaradi morebitne okužbe z novim koronavirusom odrejena karantena, za osebe z bolezenskimi znaki okužbe z novim koronavirusom pa izolacija

Prlekija-on.net, nedelja, 5. april 2020 ob 19:48
Voznikom bodo na navedenih mejnih prehodih infektologi NIJZ odvzeli bris

Voznikom bodo na navedenih mejnih prehodih infektologi NIJZ odvzeli bris

Ministrstvo za zdravje je obvestilo, da od sobote, 4.4.2020, velja spremenjen režim vstopa v Republiko Slovenijo. V Sloveniji je po vrnitvi iz tujine za zdrave osebe zaradi morebitne okužbe z novim koronavirusom odrejena karantena, za osebe z bolezenskimi znaki okužbe z novim koronavirusom pa izolacija. To velja tudi za delavce v prevozništvu, ki so odšli na daljši počitek v svojo matično državo.

Navodilo ne velja za dnevne delovne migrante in osebe, ki opravljajo prevoz blaga v Republiko Slovenijo ali so v tranzitu, ter osebe, ki potujejo čez Republiko Slovenijo v drugo državo v istem dnevu. Navodilo velja za delavce, ki prehajajo mejo zaradi sezonskega opravljanja del. Navodilo se nanaša na cestne in železniške mejne prehode, pa tudi za letališče in pristanišče.

Izvedba tega navodila pa pomeni, da se voznike tovornih vozil, ki so odšli na počitek v druge države, npr. BIH, in se vračajo v Slovenijo, napoti v štirinajstdnevno karanteno.

Da bi omogočili vrnitev v Slovenijo in s tem nastop dela vsem delavcem v prevozništvu, ki se v času sprejema tega navodila nahajajo izven Slovenije, je Ministrstvo za zdravje pripravilo začasne smernice o postopkih na vstopu v državo za državljane tretjih držav - voznike tovornih vozil, zaposlene v podjetjih v Sloveniji, ki se po počitku v svoji državi vračajo na delo v Slovenijo.

Voznikom se omogoči vračanje v Slovenijo preko treh mejnih prehodov: Jelšane, Obrežje ali Gruškovje.

Voznikom bodo na navedenih mejnih prehodih infektologi NIJZ odvzeli bris, nakar jim bo omogočen vstop v državo (vrnitev na delo oziroma nadaljnje opravljanje voženj pri delodajalcih). V roku 10 ur bodo seznanjeni z rezultati brisa, hkrati pa bodo dobili tudi morebitna nadaljnja navodila NIJZ (še posebej v primeru pozitivnega testiranja).

Tak sistem vračanja bo veljal predvidoma samo nekaj dni, po tem obdobju bodo delavcem, ki se vračajo s počitka, odrejena karantena.
Zato pozivajo vsa podjetja, ki se ukvarjajo s prevozništvom, da obvestijo svoje zaposlene, v kolikor se nahajajo še v svoji državi ter se bodo (oz. se že) vračajo v Slovenijo.



Več v Slovenija