Pri veliki večini, 80% oskrbovancev DSO, bolezen covid-19 poteka v blagi obliki

Največja žarišča ostajajo domovi za starejše v Metliki, Šmarju pri Jelšah in Ljutomeru ter v domovih na Bokalcih in v Horjulu, še štirje domovi so imeli po enega ali dva primera okužbe

Prlekija-on.net, četrtek, 16. april 2020 ob 13:46
Največja žarišča ostajajo domovi za starejše v Metliki, Šmarju pri Jelšah in Ljutomeru

Največja žarišča ostajajo domovi za starejše v Metliki, Šmarju pri Jelšah in Ljutomeru

Na današnji izjavi za javnost glede aktualnega stanja COVID-19 so sodelovali minister za notranje zadeve Aleš Hojs in minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj, mag. Rajko Vajd, koordinator za COVID-19 za DSO v ljubljanski regiji ter uradni govorec, veleposlanik Jelko Kacin.

Starejši vso potrebno oskrbo dobijo v domovih starejših občanov

Kot je na novinarski konferenci v četrtek povedal minister za zdravje Tomaž Gantar, "vsi oskrbovanci domov za starejše občane, ki potrebujejo bolnišnično oskrbo zaradi okužbe s koronavirusom, jo tudi dobijo, vsi so bili in bodo hospitalizirani še naprej. Za vse bolnike v Sloveniji veljajo enaki standardi." Okuženi starejši občani, ki hospitalizacije zaradi blage oblike bolezni ne potrebujejo, vso potrebno oskrbo s strani okrepljenega zdravstvenega osebja dobijo v domovih starejših občanov. "Stroka meni, da se okuženih oseb, ki hospitalizacije ne potrebujejo, po nepotrebnem ne seli," je povedal ter dodal, da nepotrebna selitev v bolnišnice, starejšim, ki so v večini nepokretni ali slabo pokretni, predstavlja prevelik stres in obremenitev. "Slovenski domovi so kljub vsemu še vedno izredno kakovostni in starejšim nudijo najboljšo možno oskrbo."

Po podatkih NIJZ so v občini Ljutomer do sedaj zabeležili štiri smrtne primere

V DSO Ljutomer devet novih okužb. Do danes je tudi 17 oseb ozdravelo.


Kacin: Po belgijskem scenariju bi Slovenija do danes imela že več kot 800 mrtvih

Uradni govorec, veleposlanik Jelko Kacin, je povedal, da je Slovenija s sproščanjem ukrepov že pričela. "Seveda pa moramo biti ob tem zelo previdni. Če bi želeli preveč prehitro, bi se lahko širjenje virusa spet pospešilo, in ponovno bi bili primorani, da stopimo mučen korak ali dva nazaj po poti, ki smo jo tako težko prehodili." Omenil je primer Belgije: "V Belgiji imajo do danes že 4440 mrtvih. Preračunano na delež prebivalstvo bi imela po belgijskem scenariju Slovenija do danes že več kot 800 mrtvih. Pa jim imamo 61. Razlika je očitna, ukrepi delujejo, ker se jih držimo!" Kacin je še povedal, da je omejitev gibanja korak v smeri zavarovanja življenja ljudi, preprečevanja širjenja epidemije in velik korak v smeri zagotavljanja zdravja ljudi. "V Belgiji nihče ne more iz območja svoje občine. Nihče se ne sme v parku usesti, niti ustaviti. Nikomur ne pride na misel, da bi si želel imeti možnost, ki jo mi dajemo državljanom, da lahko potujejo do svojega imetja na območje tretje občine," je še med drugim povedal ter dodal: "Imamo omejitev gibanja. Ukrep deluje. Če bodo rezultati pokazali, da ga lahko omilimo, bomo to storili v korakih. Pri vsakem koraku bomo merili posledice. Če bodo te negativne, bomo morali korak nazaj. Ko bo virusa konec, bomo med najbolj uspešnimi državami z najmanj žrtvami."

Hojs: Omejitve smo uveljavili za vaše zdravje

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs: "Če ne omejimo stikov, en okužen v petih dneh okuži 2,5 ljudi, v 30 dneh 406 ljudi. V primeru omejitev gibanja, kot velja v Sloveniji, nam statistično en okužen v petih dneh okuži 1,25 oseb, v 30 dneh pa 15 ljudi. Omejitve smo uveljavili za vaše zdravje." Vlada je na včerajšnji seji sprejela odgovor na pobudo za začetek postopka za oceno ustavnosti Odloka o začasni splošni prepovedi gibanja in zbiranja ljudi na javnih mestih in površinah v Republiki Sloveniji ter prepovedi gibanja izven občin. "Ukrep je podprla zdravstvena stroka. Omejitev gibanja je, v primerjavi z nekaterimi drugimi državami, milejši," je povedal ter dodal: "V kolikor ne bo aktivacije 37.a člena Zakona o obrambi, bomo povečevali število pripadnikov Slovenske vojske na meji skozi 37. člen zakona."

Izjemni napori, da ohranjajo 90% domov za starejše občane brez zaznane okužbe

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj je povedal, da delajo vse, da bi na stiske vseh ranljivih skupin pravočasno odgovorili, da bi jih še pravočasno preprečili in pomagali ljudem, da pokončno gledamo v svetlejšo prihodnost. V naslednjih dneh bo stekla mreža psihosocialne pomoči za zaposlene v DSO, ki v teh trenutkih pregorevajo, je povedal ter dodal: "Vlagamo izjemne napore v to, da ohranjamo 90% domov za starejše občane (DSO) brez zaznane okužbe med zaposlenimi in oskrbovanci. Zahvaljujem se za prizadevanje vseh ekip v DSO ter državljanom, ki spoštujete omejitvene ukrepe." Ob tem je dodal, da so vložili tudi izjemne napore, da je bila zaščitna oprema DSO dobavljena. "Stanje je veliko boljše, kot je bilo na začetku. Opreme imamo nekaj več in smo lahko glede tega mirni."

Kot še je povedal Cigler Kralj, imajo dodatno kadrovsko pomoč DSO Ljutomer (39 oseb), Metlika (14 oseb) in Šmarje pri Jelšah (35 oseb). Gre za zdravstvene tehnike, diplomirane medicinske sestre, študente, prostovoljce, bolničarje. Redno spremljajo potrebe DSO po kadrih.

Nižja smrtnost zaradi predpisanih ukrepov

Koordinator za COVID-19 za DSO v ljubljanski regiji, mag. Rajko Vajd, je ob tem povedal, da "število umrlih, ki ni večje od umrljivosti v obdobjih sezonskih okužb dihal in gripe v preteklih letih, daje lažen občutek manjše nevarnosti virusa, a je potrebno povedati, da se je smrtnost uspela obdržati na tej ravni zaradi predpisanih ukrepov." Pojasnil je, da se zdravljenja ni odrekalo nobenemu oskrbovancu, če je bilo ocenjeno, da je zdravljenje v bolnišnici potrebno in smiselno. "Ti bolniki so bili prepeljani na oddelke slovenskih bolnišnic. Na srečo pri veliki večini, 80% oskrbovancev, poteka bolezen v blagi obliki."

Največja žarišča ostajajo domovi za starejše v Metliki, Šmarju pri Jelšah in Ljutomeru ter v domovih na Bokalcih in v Horjulu, še štirje domovi so imeli po enega ali dva primera okužbe. Poleg okuženih oskrbovancev je zbolevalo tudi osebje, vendar zgolj v manjši meri, nato pa se je širjenje ustavilo, je navedel Vajd ter dodal, da so koordinatorji skupaj z vodstvi socialnovarstvenih zavodov, z lokalnimi zdravstvenimi domovi, bolnišnicami, epidemiologi in strokovnjaki za paliativno oskrbo v vseh zavodih formirali krizne štabe, ki so s pomočjo lokalnih skupnosti, županov, civilne zaščite storili vse, da so v lokalnem območju zamejili okužbo.

Vajd je še navedel podatke: "V Sloveniji sta 102 domova za starejše občane. Na 114 lokacijah je v domovih starejših občanov nastanjeno okoli 20.000 naših državljanov, povprečno 170 na posamezen socialnovarstveni zavod. 65% oskrbovancev je starejših od 80 let, 25% pa je starih med 65 in 80 let." Dodal je še, da verjame, "da smo ob podpori vlade, Ministrstva za zdravje, s pomočjo naporov vseh državljanov in državljank, osebja socialnovarstvenih zavodov, osebja zdravstvenih domov ter bolnišnic uspeli narediti največ, kar se je v trenutni situaciji dalo narediti."

Skupno število ljudi, pri katerih so do sedaj v Sloveniji potrdili okužbo s koronavirusom tako znaša 1.268

V sredo zabeležili 21 novih primerov okužb s koronavirusom




Več v Slovenija