Postopno popuščanje ukrepov in normalizacija življenja

Kot je povedala Beovićeva, ne gre za epidemijo, ki se zaključi in popolnoma izzveni, prehajamo v stanje, ko bo epidemija še tlela in bomo še imeli posamezne izbruhe

Prlekija-on.net, petek, 17. april 2020 ob 11:29
Počasi se lahko pogovarjamo o postopni normalizaciji življenja

Počasi se lahko pogovarjamo o postopni normalizaciji življenja

V petek na izjavi glede aktualnega stanja v zvezi z epidemijo bolezni COVID-19 sodelujejo dr. Bojana Beović, vodja vladne strokovne skupine, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek in uradni govorec, veleposlanik Jelko Kacin.

Kot je v uvodu povedal Kacin, so podatki o stanju COVID-19 v Sloveniji vzpodbudni. "Pozitiven trend bomo ohranili ob nadaljevanju upoštevanja ukrepov in pozornosti, ki smo jo vsi izkazali v preteklih tednih. Dobro nam gre in skupaj zmoremo." Kot je povedal, bo Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje solidarnostni dodatek upokojencem, ki so do njega upravičeni, izplačal 30. aprila, skupaj s pokojnino za mesec april.

Odpirajo se tudi servisne delavnice

S ponedeljkom se ponovno odpirajo nekatere prodajalne, čistilnice in delavnice


Po uvedbi rigoroznih ukrepov je krivulja šla navzdol

Beovićeva je povedala, da se je po uvedbi rigoroznih ukrepov (zaprtje šol in vrtcev, omejitev gibanja) širjenje epidemije umirilo. "Krivulja se je sedaj obrnila navzdol in zato se lahko pogovarjamo o postopnem popuščanju ukrepov in postopni normalizaciji življenja." Povedala je, da če bi epidemija v Sloveniji potekala kot je v Lombardiji, bi imeli na intenzivnih oddelkih 153 bolnikov (imamo jih 61), na bolnišničnih oddelkih 1.253 (imamo 302). "Naše številke so bistveno nižje. Hvala, da ste se držali sprejetih ukrepov in preprečili širjenje."

"Glede na rezultate različnih modelov in pristopov lahko rečemo, da je epidemija pod nadzorom. A ne gre za epidemijo, ki se zaključi in popolnoma izzveni. Prehajamo v stanje, ko bo epidemija še tlela in bomo še imeli posamezne izbruhe," je še dejala Beovićeva ter dodala, da je kljub sproščanju ukrepov potrebno preprečiti tesne stike med ljudmi, ki omogočajo, da se kapljična okužba prenaša.

Pri opravljanju vseh dejavnosti, potrebno upoštevati vsa priporočila in smernice NIJZ

Počivalšek je povedal, da moramo postopoma zagnati gospodarsko kolesje, ki se je bilo primorano za trenutek ustaviti. "Do sedaj smo stali skupaj tako, da smo stali narazen. Sedaj prehajamo v obdobje, ko bomo zopet stali eden ob drugem, za skupno dobro in dobro naše države." Pri opravljanju vseh dejavnosti, ki so določene kot izjeme, se morajo upoštevati vsa priporočila in smernice NIJZ. Izjeme, ki bodo začele veljati s 4. majem pa so: prodajalne do velikosti 400 m2 prodajnega prostora, z izjemo prodajaln v trgovskih centrih, frizerski in kozmetični saloni ter saloni za nego psov, mačk in ostalih živali.

Kacin še je povedal, da bo za uspešnost sproščanja ukrepov ključno, da tako ponudniki kot uporabniki storitev odgovorno nadaljujejo z vsemi preventivnimi ukrepi, da se virus v teh okoljih ne bo širil. Ob tem so objavili tudi navodila. "Ključno je, da se vsi ponudniki storitev na odprtje v ponedeljek zelo dobro pripravijo in organizirajo. Odgovornost delodajalcev je, da zagotovijo spoštovanje navodil, vključno s tem, da zaposlenim zagotovijo zaščitno opremo."

Skupno število ljudi, pri katerih so do sedaj v Sloveniji potrdili okužbo s koronavirusom znaša 1.304

V četrtek 36 novih okužb s koronavirusom, pet oseb je umrlo




Več v Slovenija