Vabilo za raziskavo o razširjenosti koronavirusa prejelo 3 tisoč prebivalcev

Vzorec je reprezentativen glede na starost, spol in teritorialno razdelitev Republike Slovenije, rezultati raziskave pa bodo tako omogočali posploševanje razširjenosti koronavirusa na celotno prebivalstvo Slovenije

Prlekija-on.net, nedelja, 19. april 2020 ob 17:21
Vzorec je reprezentativen glede na starost, spol in teritorialno razdelitev Republike Slovenije

Vzorec je reprezentativen glede na starost, spol in teritorialno razdelitev Republike Slovenije

Prejšnji teden je član svetovalne skupine v okviru Ministrstva za zdravje dr. Miroslav Petrovec napovedal, da bodo na reprezentativnem vzorcu več kot tisoč prebivalcev po vsej Sloveniji opravili testiranja o razširjenosti koronavirusa v populaciji: "Glede na to, da moramo sproščanje sprejetih ukrepov in odločitve o zagonu gospodarstva sprejemati na verodostojnih in potrjenih podatkih, bomo le te pridobili s testiranjem reprezentativnega vzorca prebivalcev Slovenije, 1000-1500 oseb," je takrat pojasnil Petrovec. Trenutno imamo v Sloveniji nekaj čez 1.300 dokazanih primerov okužb, a se ves čas pojavljajo mnenja in razlage, da je pri nas v bistvu petkrat, desetkrat ali celo stokrat več okuženih, zato bi s širšim testiranjem populacije radi preverili natančnejše število okuženih s koronavirusom in tudi, če so določeni ljudje že bolezen covid-19 preboleli.

V raziskavi vzorca bodo preverjali, ali so posamezniki nevede že preboleli koronavirus oziroma koronavirusno bolezen morda trenutno prebolevajo. Koordinator raziskave je Inštitut za mikrobiologijo in imunologijo (IMI), pri preiskavi in pripravi reprezentativnega vzorca pa sodeluje tudi Statistični urad Republike Slovenije (SURS). Kot so pojasnili na SURS-u, je v vzorec naključno izbranih 3.000 prebivalcev Slovenije vseh starosti. Vzorec je reprezentativen glede na starost, spol in teritorialno razdelitev Republike Slovenije, rezultati raziskave pa bodo tako omogočali posploševanje razširjenosti koronavirusa na celotno prebivalstvo Slovenije.

Test bo zaobjemal ljudi iz vseh regij, tako odraslih kot otrok

Izvedlo se bo širše testiranje, ljudem bodo na domu odvzeli bris in vzorec krvi


V vzorec vključeni prebivalci vseh starosti, po 10 iz 300 območij

Na Twitter računu SURS so ob tem zapisali: "Opazili smo precejšnje zanimanje glede raziskave o razširjenosti COVID-19 med prebivalci Slovenije. Koordinator raziskave je Inštitut za mikrobiologijo in imunologijo. Vzorec za to raziskavo smo pripravili na SURS, zato podajamo nekaj informacij glede samega vzorca. V vzorec je bilo iz Centralnega registra prebivalcev naključno izbranih 3.000 prebivalcev Slovenije. Starostne omejitve ni bilo, zato so bili v vzorec vključeni prebivalci vseh starosti. V prvem koraku smo naključno izbrali 300 območij v Sloveniji. V drugem koraku smo znotraj vsakega izbranega območja izbrali 10 oseb. Vzorec je reprezentativen glede na starost in spol ter teritorialno razdelitev Slovenije in bo omogočal posploševanje rezultatov raziskave na celotno prebivalstvo Slovenije."

Poziv povabljenim, da se odzovejo

Podobne raziskave so opravili že v Nemčiji, Avstriji in na Islandiji, a je recimo avstrijska raziskava ugotavljala samo, ali so v populaciji akutno okuženi, pri nas pa se bo ugotavljalo tudi, ali so med nami ljudje, ki so okužbo v teh dveh mesecih že preboleli. V krvi preiskovancev bodo namreč dokazovali protitelesa, ki bodo potrdila, ali so bili že okuženi ali ne. Ob tem se vse, ki bodo vabilo prejeli, poziva k sodelovanju, saj bomo tako dobili najboljšo sliko o razširjenosti okužbe, na podlagi katere se bo lahko sprejemalo nadaljnje ukrepe glede omejevanj.

Kot je za RTV Slovenija povedal Petrovec, bodo na teren za odvzem vzorcev poslali deset ekip, ki bodo sodelujoče obiskali na domu. Ekipo bo sestavljala dvojica, in sicer zdravstveno izšolana oseba, ki je usposobljena tudi za jemanje brisa, in član mikrobiološkega inštituta, ki bo odgovoren tudi za varnost osebnih podatkov. Stroške raziskave je ta trenutek težko oceniti, bodo pa reagenti stali okoli 150.000 evrov, kar upajo, da bo krila država.



Več v Slovenija