Kljub koncu epidemije, se za učence od 4. do 8. razredov nadaljuje šolanje na daljavo

V ponedeljek se v vrtce vrača približno polovica otrok. Kljub preklicu epidemije, pa v veljavi ostajajo vsi ukrepi, ki niso bili preklicani.

Prlekija-on.net, petek, 15. maj 2020 ob 11:43
Šolske klopi za učence od 4. do 8. razredov bodo ostale prazne

Šolske klopi za učence od 4. do 8. razredov bodo ostale prazne

Na izjavi glede aktualnega stanja v zvezi z epidemijo bolezni COVID-19 v petek sodelujejo ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustecmag. Vesna Kerstin Petrič iz Ministrstva za zdravje in uradni govorec, veleposlanik Jelko Kacin.

Kacin je ob tem povedal, da so večdnevni trud, priprave in usklajevanja vodila do točke, ko bodo v ponedeljek ponovno posadili na ramena šolske torbe učenci prve triade osnovnih šol ter maturantje, teden kasneje pa jim bodo sledili še devetošolci. "Po večmesečnem uspešnem trudu za zajezitve širjenja epidemije COVID-19 in njenih posledicah je včeraj bil sprejet Odlok o preklicu epidemije, ki nam daje jasen signal, da so bili ukrepi, koraki in spoštovanje ukrepov s strani nas vseh odlični. Uspeh je skupen, skupaj smo zmogli. Na podlagi skupne ocene stroke in Vlade RS je bilo mogoče na podlagi ene najboljših epidemioloških slik v Evropi skleniti, da z današnjim dnem velja Odlok o preklicu epidemije, uporablja pa se od 31. maja dalje," je povedal ter dodal, da "o odličnosti naših ukrepov kažejo tudi današnji podatki, danes zjutraj je bilo v slovenskih bolnišničnih oddelkih prvič od začetka epidemije hospitaliziranih manj kot 30 bolnikov - natančneje 29 bolnikov, od tega 7 hudo bolnih."

Nekateri ukrepi ostajajo v veljavi

Vlada preklicala epidemijo, a nekateri ukrepi ostajajo


"Od danes naprej bo 14-dnevna karantena odrejena vsem, tako Slovencem kot tujcem, ki v Slovenijo vstopajo iz držav izven Evropske unije in izven območja skupnega gospodarskega prostora EFTE torej Islandije, Norveške, Lihtenštajna in Švice," je še povedal Kacin.

V vrtce se vrača približno polovica otrok, za šolarje od 4. do 8. razredov ostaja šolanje na daljavo

Simona Kustec je povedala, da zavodi s področja vzgoje in izobraževanja, univerze in samostojni visokošolski zavodi morajo pri izvajanju dejavnosti upoštevati priporočene smernice Ministrstva za zdravje in NIJZ za preprečevanje okužbe z virusom. "S ponedeljkom, 18. majem, se ponovno odpirajo vsi vrtci v državi, osnovne šole za učence od 1. do 3. razreda, osnovne šole s prilagojenim programom ter srednje šole za dijake zaključnih letnikov, ki bodo opravljali maturo ali zaključni izpit. Za vse ostale učence in dijake, ki niso bili posebej navedeni, se nadaljuje izobraževanje na daljavo," je povedala ter dodala, da bodo odpiranje vzgojno-izobraževalnega dela in izobraževanje na daljavo ves čas budno spremljali. "Verjamem, da se bomo vsi na vse morebitne težave odzivali profesionalno ter odgovorno, predvsem pa z razumevanjem, potrpežljivostjo in strpno," je še povedala.

Nevarnost širjenja okužb še vedno ostaja, zato je zelo pomembno, da se še vedno obnašamo preventivno in spoštujemo vse varnostno-zaščitne ukrepe, je poudarila, v ponedeljek pa se v vrtce vrača približno polovica otrok. "Rizične skupine otrok ostajajo doma in njihovi starši lahko koristijo delovne-pravne možnosti, ki so jim ponujene v takšnem primeru."

Kot je še povedala, včerajšnji preklic epidemije za delo, kot je trenutno zastavljeno, v vzgojno-izobraževalnih zavodih ne pomeni nič. "S sprejetimi normativi bomo omogočili varno izobraževanje."

Kljub preklicu epidemije, v veljavi vsi ukrepi, ki niso bili preklicani

Vesna Kerstin Petrič je povedala, da bodo zaščitni ukrepi sproščeni, ko bodo lahko zanesljivo trdili, da ni več možno pričakovati prenosa virusa. "S preklicem epidemije nismo še zagotovili, da virusa ni več. Ne glede na preklic epidemije, so še vedno v veljavi vsi ukrepi, ki niso bili preklicani," je povedala ter dodala, da je vstop v Slovenijo omogočen brez karantene vsem, ki živijo v državah EU in imajo tam stalni ali začasni naslov, razen če so bivali izven EU več kot 14 dni. Za tiste iz držav zunaj EU karantena še vedno velja za obdobje 14 dni.



Več v Slovenija