Letos le državno ocenjevanje prleških gibanic, kulinarični pohod odpade

Na žalost trenutna situacija ne dovoljuje, da društvo Kelih organizira prireditev v celoti, zato se bo izvedlo le državno ocenjevanje prleških gibanic

Prlekija-on.net, četrtek, 28. maj 2020 ob 18:55
Prleška gibanica

Prleška gibanica

Zdaj že tradicionalna prireditev Prleška gibanica je z lansko izvedbo postala še bolj atraktivna. Kulinarični pohod Prleška gibanica je privabil ljubitelje pohodništva, kulinarike in vin iz vseh koncev Slovenije. Tudi letošnje priprave in odzivi so kazali na to, da se bo prireditve udeležilo precej obiskovalcev.

Na žalost trenutna situacija ne dovoljuje, da Kulturno, turistično in izobraževalno društvo Kelih organizira prireditev v celoti, zato se bo izvedlo le državno ocenjevanje prleških gibanic.

Prleška gibanica

Najboljša prleška sladica s tradicijo je dobila svoj film


Tričlansko strokovno komisijo bodo letos sestavljali Tomaž Vozelj, predsednik Društva kuharjev in slaščičarjev Slovenije in kuhar z več kot tridesetletnimi izkušnjami v različnih kuhinjah po celem svetu, tudi strasten ljubitelj prleške gibanice, Jelena Tramšek, mojstrica prleške kuhinje, ki jo je do nedavnega spretno čisto po svoje predstavljala na krožnikih v Gostilni Tramšek ter Zdenka Tompa, upokojena učiteljica kuharstva Srednje šole za gostinstvo in turizem Radenci, tudi avtorica raznih strokovnih člankov in prispevkov s področja ohranjanja tradicionalne kulinarike Prlekije.

V soboto, 13. junija 2020, lahko med 9.30 in 11.00 prinesete vašo prleško gibanico na ocenjevanje v Križevce pri Ljutomeru. Zaželjene so predhodne prijave na mail prleska.gibanica1@gmail.com ali telefonsko številko 041 357 520. Razglasitev rezultatov in podelitev priznanj bo isti dan v popoldanskem času, ko bo na ogled tudi razstava ocenjenih prleških gibanic.

Konec junija bo društvo Kelih prvič podelilo tudi certifikate Tradicionalna prleška gibanica tistim, ki bodo dosegli pogoje, določene s pravilnikom. Tradicionalna prleška gibanica se namreč peče v okroglem lončenem pekaču in na državnem ocenjevanju prleških gibanic ustreza visokim standardom kakovosti. V ta namen društvo v sredo, 3. junija 2020, v sejni sobi v Križevcih pri Ljutomeru organizira okroglo mizo, namenjeno tako tržnim ponudnikom kot ljubiteljem prleške gibanice.



Več v Kultura in izobraževanje