144 oseb nedovoljeno prestopilo zunanjo mejo, 50 jih je zaprosilo za azil

Največ je bilo državljanov Maroka (43), Pakistana (23) in Afganistana (23)

Prlekija-on.net, ponedeljek, 8. junij 2020 ob 15:04
Poostren nadzor meje, foto: policija

Poostren nadzor meje, foto: policija

Med 2. in 5. junijem 2020 je potekal poostren nadzor državne meje s Hrvaško, ki ga je, zaradi povečanja varnostne problematike na slovensko-hrvaški meji v zadnjih tednih, odredil v. d. generalnega direktorja policije Anton Travner. Poostren nadzor je potekal na območjih policijskih uprav Ljubljana, Novo mesto in Koper. V nadzoru je poleg rednih patrulj sodelovalo še okoli 1.000 policistov, policija pa je uporabila vsa tehnična sredstva, ki jih ima na razpolago. Enako kot doslej so policistom še naprej pomoč nudili tudi pripadniki Slovenske vojske.

Policija je v času poostrenega nadzora obravnavala 144 oseb, ki so nedovoljeno prestopile zunanjo mejo. Največ je bilo državljanov Maroka (43), Pakistana (23) in Afganistana (23). Namero za mednarodno zaščito je podalo 50 oseb.

Poleg tega je policija obranavala 11 oseb, ki so se na mejnih prehodih skušale izogniti mejni kontroli (skriti v vozilih).

Območje bodo nadzorovali tudi iz zraka, foto: policija.si

Migrantom in organizatorjem nezakonitih prehodov sporočajo, da se pot preko Slovenije ne izplača


Z varovanjem zunanje meje se preprečujejo nezakoniti prehodi meje izven mejnih prehodov, preprečuje se čezmejna kriminaliteta, izvaja učinkovito odkrivanje nezakonitih migrantov ter ukrepi za obravnavo oseb, ki so nedovoljeno prestopile zunanjo mejo.

Pri odkrivanju in preprečevanju nezakonitih prehodov si policija pogosto pomaga tudi s tehničnimi sredstvi, denimo z brezpilotnimi letalniki, ki iz zraka spremljajo gibanje migrantov. To v primerih, ko se migranti ob poskusu prijetja razbežijo v več smeri, policistom pomaga, da jim lažje sledijo in tudi uspešno izvedejo prijetje.



Več v Slovenija