Pridih Dalmacije v Suhem Vrhu

Na Goričkem je zacvetela palma, ki je bila kupljena v kraju Vela Luka, kjer je bil rojen in je pokopan legendarni hrvaški pevec Oliver Dragojević

Prlekija-on.net, ponedeljek, 22. junij 2020 ob 08:40
Miran Erniša ob svoji palmi

Miran Erniša ob svoji palmi

Pri vinskem hramu Erniševih v Suhem Vrhu, sicer znani vinogradniško-kletarski družini iz Tešanovcev, je tudi letos zacvetela palma. To je družina kupila na enem od svojih dopustovanj na otoku Korčuli na Hrvaškem, točneje v kraju Vela Luka, kjer je bil rojen in pokopan legendarni hrvaški pevec Oliver Dragojević. Kot se spominja Miran, ki je skupaj z ženo Marijo in mamo Anico pred 20 leti na tem delu južnega obrobja Goričkega začel z vinotočem kot dopolnilno dejavnostjo na kmetiji, danes pa mu pomagajo tudi sin Borut, snaha Vlasta in občasno tudi sin Aljoša, je od takrat minilo že 35 let.

Palmi naše podnebje od pomladi do pozne jeseni očitno dobro dene, saj se je nekoč drobna in nebogljena rastlina, visoka le nekaj deset centimetrov, dodobra razrasla in v višino meri že več kot tri metre. Ker zime zaradi mraza več kot očitno ne bi preživela na prostem, jo že vsako leto konec oktobra umaknejo na toplo v kurilnico. Zadnjih nekaj let palma tudi zacveti v svojih nenavadnih svetlo zelenih velikih grozdastih cvetovih. Pozorni domačini so minulo leto našteli pet, letos pa tri cvetove, ki se po cvetenju posušijo in odpadejo.

Zaradi svoje velikosti in obsežne posode, kjer je zakoreninjena v zemlji, si zaradi njene skupne teže zadnja leta pri njeni prestavitvi pomagajo z viličarjem. Glede na njeno rast so jo doslej že nekajkrat presadili. Miran razmišlja, da je neizogiben nov tovrstni poseg, v duhu okolja pa naj bi ji bila v oporo in vir življenja zemlja v veliki leseni kadi. Ker ima tudi palma, sicer obdana z vinogradi, ki jih obdelujejo Erniševi - teh je na dobrem hektarju za 4.000 trsov, tudi zaradi pogoste tišine in miru rada družbo, se okrog nje bohoti tudi nekaj cvetočih oleandrov ter temno vijolično cvetoči dišeči in v dolgi ravni vrsti nasajen nasad sivke. S palmo je povezan velik del življenja družine, zato je za nič na svetu ne bi prodali ali zamenjali, in so prepričani, da je del njihove uspešne vinogradniške in kletarske zgodbe tudi palma iz Južne Dalmacije.

Jože Žerdin



Več v Zanimivosti