Aplikacija za sledenje okužbam bo za vse prostovoljna

Kot je povedal minister za javno upravo, pri aplikaciji ne gre za sledenje posameznikom, saj ne bo delovala na sistemu GPS in ne bo omogočala shranjevanja geolokacijskih podatkov.

Prlekija-on.net, ponedeljek, 13. julij 2020 ob 14:17
Aplikacija bo prostovoljna, tudi za tiste v karanteni

Aplikacija bo prostovoljna, tudi za tiste v karanteni

O aktualnem stanju glede bolezni COVID-19 so na novinarski konferenci spregovorili minister za javno upravo Boštjan Koritnik, Andreja Mojškrc iz Zdravstvenega inšpektorata in vladni govorec Jelko Kacin.

V nedeljo je bilo opravljenih 440 testiranj, potrjenih je 8 novih okužb. Aktivno okuženih je 265 oseb, od teh jih je 17 hospitaliziranih, 1 bolnik je na intenzivnem oddelku. Podatki o številu pozitivnih so konec preteklega tedna zanihali navzdol, od 34 dodatno pozitivnih v petek, 13 v soboto in le še 8 v nedeljo.

Ministrstvo za javno upravo je po besedah Boštjana Koritnika v nedeljo objavilo naročilo za izdelavo aplikacije za varovanje zdravja in življenja ljudi za uporabo v Sloveniji. Kot je povedal minister, pri aplikaciji ne gre za sledenje posameznikom, saj ne bo delovala na sistemu GPS in ne bo omogočala shranjevanja geolokacijskih podatkov. Aplikacija bo prostovoljna za vse, tudi za tiste, ki jim je odrejena karantena ali so potrjeno okuženi z virusom Covid-19. Gre za odprtokodno rešitev, ki jo je prva izdelala Nemčija in jo objavila na platformi GitHub. S specifikacijami rešitve bo v naslednjih dneh ministrstvo seznanilo tudi informacijsko pooblaščeno in jo prosilo za mnenje ter morebitne dopolnitve.

Aktivnih primerov je 265

V nedeljo osem novih okužb, ena oseba je na intenzivni negi


Naročilo je objavljeno na spletni strani ministrstva in poslano vsem medijem, z namenom zagotovitve čim večje preglednosti. Sredi prejšnjega tedna je napoved objave poziva ministrstvo napovedalo vrsti slovenskih fakultet, Gospodarski zbornici, Digitalni koaliciji Slovenije in IJS s prošnjo, da obvestijo vse, ki se s tem področjem ukvarjajo, da naj bodo na objavo naročila pozorni.

Aplikacijo na podlagi odprtokodne rešitve, ki jo želi vzpostaviti Slovenija, do danes uporablja že 10 evropskih držav, Slovenija bo torej le ena od naslednjih v vrsti, enako prilagoditev pripravlja npr. tudi sosednja Hrvaška. Razpis za oddajo ponudb se izteče 15. julija, rok za izdelavo rešitve je 1. avgusta. V Nemčiji si je v dveh tednih to aplikacijo namestilo 15 milijonov ljudi.

Virus v domovih starejših občanov

Virus se širi tudi v domove starejših občanov. Jelko Kacin je predstavil primer vnosa okužbe v DSO Hrastnik. V petek popoldan je ena od zaposlenih dobila potrditev, da je pozitivna na Covid-19. Okužila se je verjetno že preteklo soboto, naslednji dan, v nedeljo, je delala in bila v stiku s stanovalci (ker ni imela znakov okužbe).

V sredo se je, glede na spremenjeno zdravstveno stanje, odločila ostati doma, v četrtek je bila testirana in v petek je kot rečeno prejela pozitivni bris. Po tej potrditvi so v dogovoru z epidemiologinjo, 60 stanovalcev napotili v karanteno. Na predlog epidemiologa je dom zaprt za vsaj 14 dni.

Na Jadranu med varne predele sodita Istra in Kvarner

Jelko Kacin je javnosti posredoval tudi podatek, pridobljen na petkovem srečanju predsednikov vlad Slovenije in Hrvaške, da med varne jadranske županije trenutno sodita Istrska in Primorsko-Goranska županija (vanjo sodita mesto Reka in otoki Krk, Cres ter Rab). Ves ostali del Jadrana pa sodi v rumeno območje.

Nadzori v gostinskih lokalih

Zdravstveni inšpektorat je po besedah Andreje Mojškrc včeraj opravil 945 nadzorov izvajanja karantenskih odločb (skupno od danes že 2821). 760 oseb je bilo prisotnih na naslovu, navedenem v odločbi, v 40 primerih ne. V 32 primerih se je izkazalo, da je bil naslov napačen, v 15 primerih lastnik objekta ni odprl vrat, v 87 primerih oseb s karanteno v večstanovanjskih objektih ni bilo možno najti. Inšpektorat je policiji predal primere kršenja karantenskih odločb, tako teh, ki niso spoštovali prisotnosti na naslovu, kot tistih z napačno oz. lažno navedbo naslova.

V gostinskih lokalih je bilo izvedenih 182 nadzorov. Inšpektorji so ugotovili nekatere kršitve, odločbe na inšpektoratu pripravljajo in jih bodo javnosti predstavili v naslednjih dneh.

Pediatrinja opozarja na razmere

Pediatrinja: Na tem mestu naprošam mladino, da nam zdravstvenim delavcem pomaga.
Več v Slovenija