Unovčenih že ena četrtina turističnih bonov

Po podatkih Finančne uprave Republike Slovenije je bilo do vključno 23. avgusta unovčenih 522.582 in rezerviranih 27.980 bonov, kar pomeni dobrih 75 milijonov evrov.

Prlekija-on.net, torek, 25. avgust 2020 ob 16:58
Do vključno 23. avgusta je bilo unovčenih 522.582 in rezerviranih 27.980 bonov

Do vključno 23. avgusta je bilo unovčenih 522.582 in rezerviranih 27.980 bonov

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek je novinarjem danes predstavil podatke o unovčenju turističnih bonov. Po podatkih Finančne uprave Republike Slovenije je bilo do vključno 23. avgusta unovčenih 522.582 in rezerviranih 27.980 bonov, kar pomeni dobrih 75 milijonov evrov. Minister je s temi podatki zadovoljen, "saj govorimo o zgolj dobrih dveh mesecih od sprejetja tega ukrepa".

Po njegovih besedah je bon "marsikje rešil letošnje poletje in marsikomu omogočil sploh prvi dostojni in zasluženi dopust. Navdušenje nad učinki bonov je v nekaterih slovenskih destinacijah, kot sta denimo Bela krajina ali Posočje, izjemno veliko in verjamem, da se bo nadaljevalo tudi v prihodnjih sezonah".

V Sloveniji je po vrednosti največ bonov bilo unovčenih v občini Piran

Znani so zadnji podatki o unovčenih bonih po občinah in regijah


S tem bomo po besedah ministra vsi skupaj izpolnili enega od treh temeljnih ciljev turističnih bonov, da ljudem zagotovimo delo, da spodbudimo lokalno potrošnjo in da vplivamo na spremembo naših počitniških oziroma potovalnih navad ter posredno okrepimo zanimanje za manj poznane kraje v Sloveniji.

Minister je danes komentiral tudi aktualne podatke o turističnem utripu v Sloveniji. Bilanca seveda ne dosega številk iz prejšnjih, rekordnih sezon, kljub temu pa smo jo po ministrovem prepričanju "odnesli bolje kot mnoge primerljive države".

"Številk, ki smo jih dosegli, pa ne bi mogli doseči, če v prvi vrsti ne bi pod nadzorom držali epidemiološke slike. To je za turizem v koronskih časih ključnega pomena. S tem, ko ostajamo na varni strani epidemije, ostajamo tudi na varni strani turističnih migracij," je povedal minister.

Minister je napovedal tudi skorajšnjo objavo javnega poziva financiranje turističnih vodenj. Gre za skupno akcijo našega ministrstva, STO, TGZS in TIRS, njen cilj pa je, da skozi atraktivna butična turistična vodenja pomagajo turističnim vodnikom ter mestnemu turizmu in destinacijam, kjer je več povpraševanja po turističnih vodstvih.

S tem "bomo spodbudili turistično povpraševanje in dosegli multiplikativne učinke na trgu. Vrednost tega poziva je nekaj manj kot 150.000 evrov. Gre za nov ukrep, videli bomo, kak bo odziv nanj in po potrebi ga bomo skozi prihodnje mesece dograjevali, tudi finančno," je še dodal minister Počivalšek.

Domačija Firbas

Največ turističnih bonov na turističnih kmetijah je bilo unovčenih na Domačiji Firbas




Več v Slovenija