1. septembra se bodo v šolske klopi podali vsi učenci in dijaki

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec je potrdila, da 1. septembra v šolske klopi sedejo vsi učenci in dijaki ter da je šolski sistem pripravljen na začetek šolskega leta.

Prlekija-on.net, četrtek, 27. avgust 2020 ob 16:32
V šolo bodo šli vsi učenci in dijaki

V šolo bodo šli vsi učenci in dijaki

"Vse naše moči so usmerjene v preprečevanje širjenja okužb med učenci in dijaki ter vsemi zaposlenimi v šolah z namenom normalnega začetka novega šolskega leta", je na začetku novinarske konference po seji vlade dejal vladni govorec za Covid-19 Jelko Kacin. Da je to v tem trenutku ključno, se je strinjala tudi Vlada Republike Slovenije, ki je včeraj nadaljevala s prejšnji teden prekinjeno razpravo o pripravah institucij na pričakovani jesenski val širjenja COVID-19.

Podatki zadnjih dni in tudi današnji podatki kažejo, da je Slovenija na dobri poti glede zamejevanja širjenja virusa, je prepričan Kacin. Včeraj je bilo opravljenih 1299 testov. Število na novo okuženih je znašalo 33, kar je 3 okužbe manj kot dan prej. Od tega so bile po do sedaj znanih podatkih vnesene okužbe iz tujine zgolj 4, kar kaže na to, "da smo pri zamejevanju vnesenih okužb v državo uspešni," je navedel Kacin.

1. septembra se v osnovne in srednje šole vračajo vsi učenci ob upoštevanju priporočil NIJZ-ja

Tako bi naj potekalo šolanje v osnovnih in srednjih šolah


Kacin se je zahvalil vsem zdravstvenim delavcem, še posebej Mikrobiološkemu inštitutu Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani, ki že več mesecev večji del svojega časa namenja testiranju in analizi vzorcev. Zahvalil se je tudi NIJZ, saj brez njihovega trdega dela, rezultati, ki jih imamo danes, ne bi bili mogoči. Vladni govorec se je zahvalil tudi vsem učencem, dijakom, njihovim staršem, ravnateljem in učiteljem ter ostalemu osebju v šolah, pa tudi državljankam in državljanom, da so ravnali odgovorno, se pravočasno vrnili domov, upoštevali usmeritve vlade in na ta način bistveno pripomogli k temu, da bodo šole 1. septembra odprle svoja vrata.

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec je potrdila, da 1. septembra v šolske klopi sedejo vsi učenci in dijaki ter da je šolski sistem pripravljen na začetek šolskega leta.

Ministrica verjame, da bomo v novo šolsko leto vstopili varno in vsi skupaj pazili na svoje zdravje in na zdravje ljudi okoli sebe. Ob tem je opozorila tudi na varnost v prometu, kjer moramo biti v teh dneh še posebno pozorni. Kot je dejala, začetek šolskega leta letos zaznamujejo trije Z-ji: znanje, zdravje in zaupanje.

Ministrica Kustec je šolarjem zaželela, da v novo šolsko leto vstopijo srečno, odločno, pogumno in veselo.