V vesolju odslej tudi slovenska satelita

Raketa Evropske vesoljske agencije Vega VV16, je ponesla v orbito okrog Zemlje na višino okrog 500 km kar 53 satelitov 21-ih naročnikov iz 13-ih držav, med njimi tudi slovenska satelita NEMO-HD in TRISAT.

Prlekija-on.net, četrtek, 3. september 2020 ob 13:35
Satelit NEMO-HD, vir: space.si/mikrosatelit

Satelit NEMO-HD, vir: space.si/mikrosatelit

Danes ob 3.51 uri po srednjeevropskem času je bila v Francoski Gvajani lansirana raketa Evropske vesoljske agencije Vega VV16, ki je ponesla v orbito okrog Zemlje na višino okrog 500 km kar 53 satelitov 21-ih naročnikov iz 13-ih držav, med njimi tudi slovenska satelita NEMO-HD in TRISAT.

Satelit NEMO-HD z maso 65 kg je del inovativnega in stroškovno učinkovitega sistema daljinskega zaznavanja, ki ga je razvil Center odličnosti Vesolje-SI. Satelit bo raziskal nov koncept opazovanja Zemlje s kombiniranjem interaktivnega videoposnetka v realnem času in multispektralnega slikanja.

Satelit TRISAT z maso 5 kg je razvila Univerza v Mariboru, da bi demonstrirala slovenske vesoljske tehnologije v orbiti z upoštevanjem najnovejših trendov miniaturizacije. Temelji na platformi slovenskega podjetja SkyLabs d.o.o.. Znanstveni cilj je osredotočen na oddaljeno zaznavanje zemeljskega površja z uporabo miniaturiziranega multispektralnega optičnega senzorja. Satelita sta samo del razvitega sistema, ki mora biti za upravljanje, spremljanje in obdelavo satelitskih signalov v obliki zemeljske postaje vzpostavljen tudi na zemlji.

Izstrelitev 53 satelitov hkrati predstavlja pomemben mejnik tudi za Evropsko vesoljsko agencijo ESA, saj je prvič v svoji zgodovini z eno misijo v orbito poslala tolikšno število satelitov.

Na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ) pozdravljajo izjemen uspeh in dosežek, ki ga izstrelitev satelitov predstavlja na področju znanosti in raziskav. "Prepričani smo, da delovanje in vzpostavitev satelitskih sistemov dokazuje, da lahko slovenske raziskovalke in raziskovalci, kljub omejenim virom in zmožnostim, dosegajo odlične rezultate in znanstveno-tehnološke preboje na najbolj zahtevnih področjih, med katere zagotovo sodi upravljanje satelitov v vesolju," so še ob sporočili iz MIZŠ ter dodali: "Vse čestitke našim raziskovalcem in podjetnikom, ki so bili vključeni v navedene aktivnosti. Želimo jim, da bo tudi delovanje obeh satelitov v vesolju čim bolj zanesljivo."

Izstrelitev prvih slovenskih satelitov Trisata in Nema HD

[POLETELA PRVA SLOVENSKA SATELITA] Vremenske razmere so končno omogočile, da sta danes v orbiti že prva slovenska satelita Nemo HD in Trisat. Satelita, ki sta plod slovenskega znanja, sta danes zgodaj zjutraj poletela na raketi vega iz Francoske Gvajane. Trisat je zloženka iz Triglav in satelit ter tehta zgolj 5 kilogramov. Snemal bo video v realnem času in omogočal spremljanje onesnaženosti površine morij z oljnimi madeži ali plastiko, določevanje žarišč velikih požarov, zaznavanja vulkanskega prahu v višjih plasteh atmosfere za potrebe letalske industrije ter tudi zaznaval izsušenost vegetacije. Iskrene čestitke slovenskim znanstvenikom, ki so Slovenijo postavili v krog držav z delujočimi sateliti v vesolju. To je tudi zgodovinski dogodek za evropsko znanost, saj na evropski raketi ni bilo še nikoli toliko satelitov. Video: ArianeGroup

Objavil/a Vlada Republike Slovenije dne Sreda, 02. september 2020


Več v Slovenija