Marko Potrč tokrat o tem, koliko so maske resnično potrebne in o mitih glede mask

»Maske lahko svojo funkcijo opravljajo zgolj in edino ob ustrezni/varni uporabi. Sicer so lahko celo večje tveganje za prenašanje virusa!« Potrč navaja generalne ugotovitve o maskah, vir ECDC.

Prlekija-on.net, sobota, 5. september 2020 ob 19:09
Maske lahko svojo funkcijo opravljajo zgolj in edino ob ustrezni/varni uporabi.

Maske lahko svojo funkcijo opravljajo zgolj in edino ob ustrezni/varni uporabi.

Marko Potrč tokrat v svojem zapisu in videu razlaga koliko so maske resnično potrebne in o mitih glede mask ter zakaj sam ne nosi maske. "Ker smo v preteklih dneh doživeli pravi pritisk glede mask, sem se odločil, da iz pogovora s strokovnjakom, univ. dipl. Mikrobiolog dr. Mihom Avberškom, ki sva ga posnela v sredo, najprej izluščim del o smiselnosti mask," je Potrč zapisal ter nadaljeval: "Odločevalce, ki nam želijo tako represivno naložiti nošenje mask, bi ponovno prosil, da pretehtajo ugotovitve kolegov iz stroke. Ti nošenju mask ne pripisujejo tako velike pomembnosti. V določenih primerih celo obratno; opozarjajo na to, da lahko maske, ob neustrezni uporabi, predstavljajo večjo nevarnost za širjenje virusa.
Hkrati so nevarne za tiste, ki jih ne uporabljajo skladno z navodili za varno uporabo. To pa je velika, res velika večina. Da to vemo, ni potrebno, da smo strokovnjaki. Ozrimo se naokoli. Koliko mask visi na ogledalih v avtomobilih, koliko jih je na komolcih, koliko mask za enkratno uporabo je uporabljenih večkrat, koliko jih je umazanih, dotrajanih, celo posojenih! Vse to ogroža tiste, ki jih nosijo, kakor tudi predstavlja povečano tveganje za širjenje okužb
."

Nova priporočila NIJZ glede nošenja mask

NIJZ izdal nova priporočila za nošenje mask v naslednjem tednu


»Varna/ustrezna uporaba v vsakdanjem življenju ni izvedljiva«

V svojem zapisu je zapisano podkrepil s strokovno podlago, na podlagi česar pravi, da maske ne bo nosil. "Držal se bom drugih smernic za preprečitev širjenja okužb, kot vsako jesen in zimo, o katerih govori sicer tudi dr. Avberšek ter jih navaja ECDC. Roke si redno ter smiselno umivam zmeraj, ne zgolj s pojavom tega virusa. Še manj bom nošenje mask nalagal otrokoma."

Poudaril je tudi, da "obstajajo seveda tudi pozitivne strani nošenja maske, nesporno, a seveda zgolj ob varni/ustrezni uporabi. Ta pa v vsakdanjem življenju ni izvedljiva."

Ob tem je navedel generalne ugotovitve o maskah, vir ECDC: "Maske niso namenjene zaščiti tistega, ki jo nosi temveč preprečevanju širjenja morebitne okužbe na druge; predvsem v obliki ovire za kapljice ob kašlju, kihanju ipd. A pršenje kapljic naokoli se lahko uspešno prepreči tudi z ustreznim načinom kihanja/kašljanja (v rokav, recimo), kar pa bi morala biti osnova vsakega odgovornega človeka zmeraj, ne zgolj v času epidemij ipd.
Maske lahko svojo funkcijo opravljajo zgolj in edino ob ustrezni/varni uporabi. Sicer so lahko celo večje tveganje za prenašanje virusa!
" je ena izmed ugotovitev. Celoten zapis si lahko preberete spodaj, kjer si lahko ogledate tudi video.

MASKE: KOLIKO SO RESNIČNO POTREBNE IN MITI OKOLI NJIH (zakaj je ne nosim) Še zmeraj sem odločen, da se na razne...

Objavil/a Marko Potrč dne Petek, 04. september 2020


Več v Slovenija