Bojana Beović pravi, da so maske ključni ukrep za zajezitev virusa

Po mnenju vodje strokovne skupine na ministrstvu za zdravje Bojane Beović so razlogi za tako zgoden in visok drugi val epidemije prenosi virusa z dopustovanj, predvsem s Hrvaške v matične države.

Prlekija-on.net, torek, 22. september 2020 ob 18:36
Bojana Beović

Bojana Beović

V ponedeljek je bilo opravljenih 2335 testov, potrjenih je bilo 88 okužb, od tega 24 v Ljubljani in 6 v Mariboru. V bolnišnicah se zdravi 71 bolnikov, 13 jih je na intenzivni negi, nihče ni umrl, je na novinarski konferenci o stanju glede bolezni covid-19 spregovoril vladni govorec Jelko Kacin.

Stanje v domovih starejših občanov ostaja stabilno. Štiri nove okužbe so potrdili v Domu starejših občanov Danice Vogrinec Maribor. Skupaj imajo 59 okuženih, od tega 40 stanovalcev in 19 zaposlenih. Dve novi okužbi, eno pri stanovalcu in eno pri zaposlenem, so potrdili tudi v Pegazovem domu v Rogaški Slatini, kjer je sedaj skupaj 25 okuženih, 19 stanovalcev in 6 zaposlenih. Od podjetij še vedno izstopa Pivka Perutninarstvo, ki je del skupine Pivka Delamaris, kjer je bilo do zdaj potrjenih 79 primerov okužbe. Skupaj s tistimi, ki so v karanteni, so odsotni 104 zaposleni.

Glede priporočil za uporabo mask v vzgojno izobraževalnih zavodih veljajo smernice NIJZ

MIZŠ prosi, da spoštujemo vladni odlok o uporabi mask


Kacin je predstavil nekaj podatkov še za obdobje med 14. in 20. septembrom. Opravljenih je bilo 18.339 testov, to je v povprečju 2.620 oseb dnevno. Potrjenih je bilo 721 primerov, od tega 49 v domovih starejših občanov, 32 od teh so oskrbovanci. Med zdravstvenimi delavci in sodelavci je 74 potrjenih primerov. Odrejenih je bilo 526 karanten s strani epidemiologa, ugotovljenih obolelih iz take karantene, je bilo 210.

V naslednjih tednih naj bi se število hospitaliziranih gibalo med 100 in 300 bolniki

Po mnenju vodje strokovne skupine na ministrstvu za zdravje Bojane Beović so razlogi za tako zgoden in visok drugi val epidemije prenosi virusa z dopustovanj, predvsem s Hrvaške v matične države. V jesensko-zimskem času pričakuje dva močna vpliva na zdravje v javnosti, in sicer od oktobra naprej, ko se bodo virusna prehladna obolenja začela pri otrocih, in potem v januarju in februarju, ko bo vrhunec dosegla gripa. Simulacija širjenja virusa v javnosti v naslednjih tednih glede na reprodukcijski faktor nakazuje, da bi se lahko število hospitaliziranih gibalo med 100 in 300 bolniki, na intenzivnih oddelkih bi lahko imeli med 25 in 75 kritično bolnih.

Vodja strokovne skupine je ob tem poudarila, da moramo biti ob covid bolnikih maksimalno pozorni in občutljivi tudi do pacientov z drugimi obolenji. Bolnika je treba obravnavati glede na njegovo stanje, je dejala, saj lahko le tako primere, ko nekdo zaradi covida-19 ne dobi pravočasne oskrbe.

Odzvala se je tudi na ponedeljkovo prireditev OKS, na kateri udeleženci niso nosili mask. Pozvala je vse javne osebnosti, politike in športnike, da naj na tovrstnih dogodkih dajejo zgled javnosti, saj je ravno nošenje mask eden ključnih ukrepov za zajezitev širjenja virusa. Opozorila pa je tudi na vladno priporočilo, naj se prireditve izvajajo brez pogostitev.

Številni se sprašujejo, kje so maske in razdalja?

Slovenija na nogah: »Otroci v razredih z maskami, »elita« na kupu brez mask in razdalje«
Več v Slovenija