Vlada sprejela spremembe glede nošenja mask v vrtcih in šolah

Otrokom v vrtcih in učencem v osnovni šoli ter dijakom v srednji šoli, ko so v matičnem oddelku, ne bo potrebno nositi mask.

Prlekija-on.net, sobota, 3. oktober 2020 ob 07:49
Maske v razredih niso več obvezne

Maske v razredih niso več obvezne

Vlada je na petkovi dopisni seji sprejela spremembe Odloka o začasnih ukrepih za zmanjšanje tveganja okužbe in širjenja okužbe z virusom SARS-CoV-2, ki prinašajo spremembe glede nošenja mask v vrtcih in šolah.

Odlok pri gibanju in zadrževanju v zaprtem javnem prostoru zaradi preprečitve ponovnih izbruhov nalezljive bolezni COVID-19 sicer določa obvezno uporabo zaščitnih mask ali druge oblike zaščite ustnega in nosnega predela obraza (šal, ruta ali podobna oblika zaščite, ki prekrije nos in usta).

Ne glede na to pa spremembe odloka določajo izjeme, ko uporaba zaščitnih mask ali druge oblike zaščite ustnega in nosnega predela obraza ni potrebna, in sicer je to za:

  • Otroke v vrtcih in učence v osnovni šoli ter dijake v srednji šoli, ko so v matičnem oddelku.
  • Prav tako maska ni obvezna za vzgojitelje predšolskih otrok in vzgojitelje predšolskih otrok-pomočnike pri opravljanju neposrednega dela z otroki ter učitelje do vključno 3. razreda osnovne šole, pri opravljanju neposrednega dela z učenci, in osebe, ki izvajajo organizirano športno vadbo.
  • Učitelji od 4. razreda osnovne šole dalje in učitelji srednjih šol masko uporabijo v primerih, ko pri izobraževalni dejavnosti ni možno zagotoviti vsaj 2 m medosebne razdalje.
  • Višji in visokošolski učitelji maske ne uporabljajo, če predavajo za zaščitno pregrado iz stekla ali podobnega materiala.
  • Osebe, ki izvajajo organizirano športno vadbo.

Spremembe odloka začnejo veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.