Jelko Kacin: Jutri bo dan resnice

Kacin je opozoril na nepotrebna druženja, ki so vir številnih okužb, pri tem je izpostavil razna praznovanja, rojstne dneve in poroke.

Prlekija-on.net, ponedeljek, 5. oktober 2020 ob 20:07
Jelko Kacin

Jelko Kacin

V ponedeljek je epidemiološko sliko v državi predstavil vladni govorec Jelko Kacin, razmere na kliniki za infekcijske bolezni pa njena predstojnica Tatjana Lejko Zupanc. V nedeljo je bilo opravljenih 1.034 testov, pozitivnih je bilo 75 primerov, kar je 7,25 odstotkov. V bolnišnicah je hospitaliziranih 107 oseb, na intenzivni negi jih je 21, od tega 10 na respiratorju. Umrl je en bolnik.

Kot prvega od sklepov vlade s petkove dopisne seje je uradni govorec Jelko Kacin izpostavil znesek v višini 2,6 milijona evrov, ki sta vplačana kot instrument za nujno pomoč (ESI). Ta sredstva bo Evropska komisija namenila proizvajalcem obetavnih cepiv proti covid-19, s katerimi bo sklenila pogodbe v okviru instrumenta predhodnega javnega naročila.

Vlada je tudi sprejela odlok o obvezni namestitvi razpršilnikov za razkuževanje rok v večstanovanjskih stavbah, in sicer ob vhodu vanje in ob vhodih v dvigalo.

Razkuževalniki rok bodo obvezni

Od srede nov ukrep zaradi zmanjšanja tveganja okužbe in širjenja okužb


Vlada nekoliko omilila tudi odlok o nošenju mask v vzgojno-izobraževalnih zavodih

Na predlog NIJZ je vlada nekoliko omilila tudi odlok, ki določa uporabo mask na vseh ravneh vzgojno-izobraževalnega sistema. Učencem in dijakom tako ni več treba nositi mask, kadar so v matičnem razredu in (kot doslej) med organizirano športno vadbo. Nošenje mask je še naprej obvezno na vseh šolskih prevozih, ob vstopu v šolske prostore, na hodnikih, v sanitarijah, na poti do jedilnice ali telovadnice in kadar se učenci ali dijaki selijo iz razreda v razred. Pri neposrednem delu z otroki so lahko brez mask tudi zaposleni v vrtcih, učitelji in učiteljice od 4. razreda dalje, kadar lahko vzdržujejo dva metra osebne razdalje. Prav tako so lahko brez mask tudi predavatelji na fakultetah, če predavajo za zaščitno pregrado.

Po besedah Lejko Zupančeve je na kliničnem oddelku za žilne bolezni UKC Ljubljana evidentiranih nekaj bolnikov s covidom-19, potrjenih je tudi nekaj pozitivnih testov pri zaposlenih omenjenega oddelka, zato v tem tednu na oddelku ne bodo sprejemali novih bolnikov.

Kapacitete UKC Ljubljana na zgornji meji načrtovanih epidemioloških kapacitet

Na kliničnem oddelku za pljučne bolezni in alergijo pa so v minulih dneh virus potrdili pri pacientu, dodatna testiranja novih okužb niso zaznala. Služba za preprečevanje in obvladovanje bolnišničnih okužb skupaj z oddelkoma preverja vse stike ter odreja ukrepe in pogoje za nadaljnje varno delo. Podobna situacija se lahko zgodi na vseh oddelkih, zato Lejko Zupančeva poziva vse zaposlene k večji pozornosti pri spremljanju lastnega zdravstvenega stanja in vodje k vnaprejšnjemu razmisleku o rešitvah. Trenutne kapacitete UKC Ljubljana so na zgornji meji načrtovanih epidemioloških kapacitet. Delo infekcijske klinike za ostale bolnike se po načrtu postopno seli v Bolnišnico Petra Držaja v Šiško, tako bodo postopno pridobili dodatnih 19 postelj na navadnem oddelku za bolnike s covidom-19 in 10 na intenzivnem oddelku.

Torek dan resnice

Kacin je ob tem tudi ponovno opozoril na nepotrebna druženja, ki so vir številnih okužb, pri tem je izpostavil razna praznovanja, rojstne dneve in poroke. "Nočem reči, da so to nepotrebna druženja, ampak, če se kljub vsem opozorilom, zbira do 50 ljudi, nam ne preostane nič drugega, kot da spoštujemo predlog, ki je na mizi in zamejimo druženje na 10 ljudi na javnem in zasebnem prostoru, brez razlike," je napovedal. Po njegovih besedah je tveganje znosno edino v primeru, ko so tovrstni dogodki pogojeni s predhodnim soglasjem oziroma pogoji NIJZ.

"Jutri bo dan resnice. Če bomo ugotovili, da je v torek okužb ponovno več, se bo vlada morala odločiti in velika verjetnost je, da bomo morali jutri predstaviti nekatere ukrepe, ki bi sledili, v kolikor se ne zajezi dosedanji trend," je povedal Kacin ter dodal, da bodo razmere ocenjevali jutri, ukrep pa bo takšen, da bo njegova implementacija hitra.



Več v Slovenija