Jelko Kacin vse pozval, da čim bolj ostajamo doma

»Od danes naprej je obvezna namestitev razpršilnikov za razkuževanje rok v vseh večstanovanjskih stavbah. Uporabljajmo jih, nosimo maske in – tega že dolgo nisem izrekel – čim bolj ostajamo doma,« je med drugim povedal Kacin.

Prlekija-on.net, sreda, 7. oktober 2020 ob 14:45
Jelko Kacin

Jelko Kacin

V sredo sta aktualne epidemiološke razmere v Sloveniji na novinarski konferenci osvetlila direktor Univerzitetne klinike za pljučne bolezni in alergijo Golnik dr. Aleš Rozman in vladni govorec Jelko Kacin. V torek, 7. oktobra, je bilo opravljenih 3.998 testov, delež pozitivnih je 8,9 (356). V bolnišnični oskrbi je 122 pacientov, v intenzivnih enotah 22, 9 jih prejema umetno dihanje. Nihče od bolnikov ni umrl. Slovenija je tako dosegla 14-dnevno incidenco 116,02 primerov na 100.000 prebivalcev. Ta kazalnik je najvišji v koroški regiji, in sicer 219, sledi ji zasavska regija s 149 in osrednjeslovenska s 117 primeri.

Uradni govorec Jelko Kacin je povedal tudi, kakšno incidenco imajo druge evropske države, med katerimi »vodi« Španija s 319, sledijo ji Češka s 312, Francija z 247, Nizozemska z 243 in Belgija z 221 primeri na 100.000 prebivalcev. Med države, pri katerih je omenjeni kazalnik pod 50, pa sodita Finska in Norveška (obe z 28 primeri), Nemčija s 34 in Grčija s 44 primeri.

Naše sosednje države imajo incidenco različno. Tako sta Madžarska s 130 in Avstrija s 113 primeri višje od nas (podatka sta za dva dni nazaj), nižje pa sta Hrvaška z 69 in Italija s 45 primeri na 100.000 prebivalcev.

V torek so zabeležili 356 pozitivnih testov

Janša: Rekordno število okuženih naj bo končna streznitev za vse in zadnje opozorilo


Trenutno zasedenih 130 navadnih postelj za covid bolnike in 30 za bolnike na intenzivni negi

Direktor Univerzitetne klinike za pljučne bolezni in alergijo Golnik dr. Aleš Rozman je opozoril, da je trenutno zasedenih okvirno 130 navadnih postelj za covid bolnike in 30 za bolnike na intenzivni negi. Kot je dejal, smo s tem že pred časom presegli 70 odstotkov kapacitet, pripravljenih za scenarij normalnega obsega širjenja virusa. Zato se v bolnišnicah pripravljajo na zagotavljanje dodatnih kapacitet. Če se krivulja širjenja virusa ne bo začela obračati, bomo lahko po besedah Rozmana čez 14 dni, potrebovali 200, čez mesec dni pa 300 navadnih postelj. Tudi zato je pozval vodstva domov starejših občanov je pozval, naj začnejo preventivno vzpostavljati rdeča območja, saj okuženih iz socialno-varstvenih zavodov ne bo več možno začasno umikati v bolnišnice.

Rozman je tudi potrdil, da so se v torek popoldan pri ministru za zdravje Gantarju sestali direktorji vseh bolnišnic v državi. Dogovorili so se za centralni pregled zasedenosti bolnišnic in za koordinirano usmerjanje novih bolnikov v ustrezne bolnišnice. Evidentirali so dodatno lokacijo za covid bolnike, bolnišnico Topolšica, a natančnejša analiza njihovih zmogljivosti še poteka. Pripravlja se tudi zakonska podlaga, na podlagi katere bo mogoče premeščati osebje iz ene bolnišnice v drugo.

Kacin pozval k upoštevanju ukrepov in da čim bolj ostajamo doma

Kacin in Rozman sta opozorila, da so viri okužb še vedno zabave in zasebna druženja, ki se dogajajo v lokalih, tudi ko se ti uradno zaprejo. Zato sta oba pozvala k doslednemu upoštevanju samozaščitnih ukrepov ter odgovornemu vedenju. Nošenje mask, higiena rok in ohranjanje fizične razdalje, izogibanje trgovskih središč, kadar obisk ni res nujen - vse to so minimalne oblike solidarnosti, ki jo lahko vsak med nami izkaže do družbe in predvsem do ranljivih skupin prebivalstva, ki živijo med nami, je poudaril uradni govorec in pozval tudi k pravočasni uporabi aplikacije #OstaniZdrav, ki nas lahko opozori na morebitne tvegane stike in spodbudi k bolj samozaščitnem vedenju.