Kacin sporoča: V soboto pozitivnih več kot 19% testov

Blizu smo tudi že vsem trem kriterijem za razglasitev epidemije. V nedeljo se bo sešel krizni del vlade s svetovalno skupino ministrstva za zdravje, ki bo pregledal učinke dozdajšnjih ukrepov in opravil razmislek o potrebnosti morebitnih novih.

Prlekija-on.net, nedelja, 18. oktober 2020 ob 10:141
Jelko Kacin, foto: Urad vlade za komuniciranje/zajem zaslona

Jelko Kacin, foto: Urad vlade za komuniciranje/zajem zaslona

Vladni govorec za COVID-19, Jelko Kacin, je na Twiterju objavil sobotne podatke o testiranjih: "Včeraj pozitivnih več kot 19 % testov. 726 novih potrjenih okužb s #COVID19 ob opravljenih 3765 testiranjih."

Ob 250 hospitaliziranih in 50 na intenzivni negi bi razglasili epidemijo

V katerem primeru bi zapirali šole in vrtce ter omejevali gibanje med občinami?


V nedeljo bodo tehtali o nadaljnjih ukrepih

Bližamo se tudi številkam, ki jih je vlada navedla, v katerem primeru bi razglasili epidemijo. 14-dnevna incidenca je že pred nekaj dnevi presegla mejo 140, kar je bil prvi kriterij, število hospitaliziranih bolnikov pa je v soboto bilo 250, s čimer je bil izpolnjen drugi od treh kriterijev za razglasitev epidemije. Tretji kriterij je 50 bolnikov na intenzivni negi, v soboto je teh bilo 43. Neuradno naj bi jih v nedeljo na iuntenzivni negi bilo 49. V nedeljo se bo sešel krizni del vlade s svetovalno skupino ministrstva za zdravje, ki bo pregledal učinke dozdajšnjih ukrepov in opravil razmislek o potrebnosti morebitnih novih.

Če bi se v nedeljo izkazalo, da je Slovenija dosegla številke, ki si jih je določila kot pogoj za razglasitev epidemije, pa to po besedah Kacina še ne bo samodejno pomenilo, da bo razglašena epidemija. Kot je v soboto za RTV Slovenija povedal, bi šlo "le za znak, da je treba razmisliti tudi o drugih ukrepih, predvsem v luči tega, kar je bilo že sprejeto, in tega, kakšne učinke dajejo sprejeti ukrepi".

Vlada je v načrtu za drugi val ob razglasitvi epidemije navedla ukrepe, kot so zaprtje trgovskih centrov, šola na daljavo za srednje šole in univerze, zaprtje kulturnih ustanov in splošna prepoved verskih obredov in porok z gosti. Nekateri od teh ukrepov so že v veljavi, nadalje pa je vlada ob naraščanju okužb navedla še ukrepe:

  1. šola na daljavo za vse
  2. posebni dodatni sloti za starejše
  3. zaprtje frizerskih in kozmetičnih salonov
  4. zaprtje hotelov
  5. splošna prepoved vseh javnih prireditev
  6. zaprtje športnih objektov za amaterje za individualne športe ter za športno dejavnost otrok in mladostnikov
  7. omejitev gibanja med 22.30 in 5. uro

Nekateri od teh ukrepov v t.i. rdečih regijah tudi že veljajo.

V rdečih regijah nošenje mask tudi na prostem

To so omejitve, ki veljajo v rdečih regijah




Več v Slovenija