Začenja se cepljenje proti gripi

Stroške cepljenja proti gripi v sezoni 2020/2021 v celoti krije Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije iz obveznega zdravstvenega zavarovanja.

Prlekija-on.net, nedelja, 18. oktober 2020 ob 13:32
Cepljenje

Cepljenje

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) pričenjajo z izvajanjem cepljenja proti gripi v ambulantah območnih enot v ponedeljek, 19. oktobra 2020. "Letos je bolj kot kdaj koli prej pomembno, da se čim več ljudi zaščiti pred gripo s cepljenjem, še posebej to velja za skupine, pri katerih gripa lahko poteka težje ali z zapleti," sporoča NIJZ.

Gripa je zelo nalezljiva bolezen in virus se z lahkoto širi med prebivalci. Za preprečevanje širjenja je priporočljivo upoštevati tri enostavna pravila: ostanemo doma, če zbolimo in bi lahko imeli gripo, temeljito in pogosto si umivamo roke in pri kihanju/kašljanju si usta pokrijemo s papirnatim robčkom za enkratno uporabo ali kihamo/kašljamo v rokav. Najučinkovitejša zaščita pred gripo pa je vsakoletno cepljenje, navajajo pri NIJZ ter dodajajo, da je cepljenje proti gripi koristno, saj ščiti tako pred boleznijo kot tudi pred morebitnimi zapleti, ki gripo spremljajo.

Sveženj ukrepov na novo uvaja oziroma podaljšuje že veljavne ukrepe

Potrjen nov sveženj ukrepov PKP5. Kaj nam prinaša?


Cepljenje proti gripi pri NIJZ še zlasti priporočajo za skupine z večjim tveganjem za težji potek ali zaplete gripe, to je za kronične bolnike, osebe, stare 65 let in več, majhne otroke (od 6 mesecev do 23 mesecev starosti), nosečnice ter za osebe z izjemno povečano telesno težo (ITM ≥40). Stroške cepljenja proti gripi v sezoni 2020/2021 za te skupine v celoti krije Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije iz obveznega zdravstvenega zavarovanja. Možnost brezplačnega cepljenja proti sezonski gripi vsem, ki so vključeni v zdravstveno zavarovanje, ponuja tudi ta teden sprejet PKP5. Ti stroški cepljenja bodo kriti iz državnega proračuna.

Cepljenje posebej priporočajo tudi osebam, ki so pri svojem delu izpostavljene nevarnosti okužbe ali pri delu lahko prenesejo okužbo na druge osebe, še posebno to velja za zdravstvene delavce in sodelavce, zaposlene v domovih starejših občanov ter druge nujne službe.

Potrebno predhodno naročanje; pridejo lahko le zdrave osebe

Za zagotavljanje najvišje stopnje varnosti in zaščite pred širjenjem okužb covid-19 bo potek dela na območnih enotah NIJZ organiziran nekoliko drugače kot doslej. Za cepljenje se je potrebno predhodno naročiti po telefonu ali elektronski pošti, saj je vstop v čakalnico zaradi individualne obravnave omogočen le naročenim in v dogovorjenem terminu. Osebno naročanje v ambulanti ni mogoče.

Na cepljenje lahko pridejo le zdrave osebe, ki v zadnjih 14 dneh niso imele znakov respiratorne okužbe (povišana temperatura, kašelj, bolečine v grlu, žrelu, znaki prehlada, bolečine v mišicah), prav tako pa okužbe niso imele osebe, s katerimi živijo v istem gospodinjstvu. Obvezna je uporaba kirurške maske ter razkuževanje rok ob vstopu v prostore območne enote NIJZ.

Naročanje na cepljenje proti gripi poteka v ambulantah na območnih enotah NIJZ.



Več v Slovenija