Kacin pojasnil, kaj pomeni razglasitev epidemije

V Poročilih na TV Slovenija pa je nekaj podrobnosti podal vladni govorec vlade Jelko Kacin, ki je pojasnil, da se je vlada za razglasitev epidemije odločila, da bi imela pravno podlago za ukrepe, ki bodo sledili.

Prlekija-on.net, nedelja, 18. oktober 2020 ob 22:182
Jelko Kacin, foto: Urad vlade za komuniciranje/zajem zaslona

Jelko Kacin, foto: Urad vlade za komuniciranje/zajem zaslona

Predsednik vlade Janez Janša je v nedeljo zvečer s sestanka s svetovalno strokovno skupino sporočil, da bo od jutri naprej za 30 dni za celo Slovenijo razglašena epidemija.

V Poročilih na TV Slovenija pa je nekaj podrobnosti podal vladni govorec Jelko Kacin, ki je pojasnil, da se je vlada za razglasitev epidemije odločila, da bi imela pravno podlago za ukrepe, ki bodo sledili. "Zdaj se bo aktiviral državni načrt na področju civilne zaščite, da bodo imeli župani pri sebi na voljo strukturo za pomoč in ukrepanje, če se bodo razmere slabšale. Slabšale pa se bodo, jutrišnje številke okuženih ne bodo rekordne, rekordne pa bodo za ponedeljek," je napovedal.

Za 30 dni bomo imeli epidemijo

Od ponedeljka za 30 dni za celo Slovenijo razglašena epidemija


Kot je še povedal v Poročilih, bodo dodatni ukrepi sledili v prihodnjih dneh, za zdaj pa je sprejeta le odločitev za formalno razglasitev epidemije. Trenutno se torej nič ne spreminja, vse velja kot do zdaj, v šolo gredo šolarji do 6. razreda, za ostale je vlada že pred dnevi uvedla en teden pouka na daljavo, nato pa bodo znova presodili, kakšne so razmere. Uslužbenci gredo na delo, so pa, kot je povedal Kacin, vse delodajalce pozvali, naj se čim več dela od doma, da bo druženja in prehajanja čim manj.

"Ocenjujemo, da so nekateri ukrepi, ki so bili do zdaj sprejeti - na primer o trgovinah in 20 kvadratov na posamezno stranko, kar se trgovci dobro držijo, zato ne vidimo potrebe po zapiranju trgovskih centrov. Želimo, da čim več stvari deluje, se moramo pa samoomejiti. Pokazalo se je, da ljudje v zadnjih dneh bolj samozaščitno ravnamo in da nekaterih ukrepov ne bo ali vsaj še ne bo treba razglasiti," je še v Poročilih povedal Kacin ter napovedal, da bo vlada vse sprejete ukrepe časovno zamejila.



Več v Slovenija