Ta teden praznujejo…

V običajnih razmerah knjižnice letno pripravijo in izvedejo okoli 480 prireditev, posebej vidno in povezano v tednu splošnih knjižnic, na začetku katerega se nahajamo.

Aleksandra Papež, ponedeljek, 16. november 2020 ob 13:57
Berem, da se poberem, foto: Zdenka Krautič

Berem, da se poberem, foto: Zdenka Krautič

20. november je dan slovenskih splošnih knjižnic, ki so v obdobju negotovosti, obolenj, dela ter izobraževanja na daljavo nepogrešljive podpornice pri krepitvi osebne motivacije, ponujanju zanimivih vsebin in spodbujanju ustvarjalnosti.

Knjižnično dejavnost na Slovenskem opravlja 58 splošnih knjižnic, ki skupno razpolagajo z 12 milijoni enot gradiva ter beležijo 10 milijonov obiskovalcev letno. Četrtina našega prebivalstva je članov splošnih knjižnic, vendar pa jih knjižnične storitve uporablja več kot polovica.

V običajnih razmerah knjižnice letno pripravijo in izvedejo okoli 480 prireditev, posebej vidno in povezano v tednu splošnih knjižnic, na začetku katerega se nahajamo. V tem tednu, od 16. do 20. novembra, pa so se dejavnosti knjižnic preselile na splet. Zvočne pravljice, video posnetki, pogovori, literarne debate, knjižne ideje, predlogi za ustvarjanje, virtualne razstave... Vse to in še več so pripravili v tem tednu, pa tudi sicer.

V Knjižnici Lenart so danes svoje bralce razveselili s posebnim pismom, v torek bodo ob mednarodnem dnevu študentov v spletnem klepetu gostili nagrajeno literarno ustvarjalko, študentko Agnes Kojc iz Jurovskega Dola, sreda bo pravljična, ko bodo s pomočjo videa otroke naučili pesem o deželi branja, konec tedna pa si boste lahko ogledali virtualno razstavo knjižnih kazalk s celega sveta.

Spremljajte njihovo spletno stran.

Epidemija udarila tudi med knjižne police

Vendar pa je epidemija udarila tudi med knjižne police - tako je trenutno zaprta Knjižnica Ljutomer, saj so zaposleni, zaradi rizičnega stika z obolelo osebo, napoteni v samoizolacijo. Javni zavod knjižnica Gornja Radgona pa omogoča brezkontaktno izposojo prednaročenega gradiva in brezkontaktno vračilo le-tega v svojih enotah Radgona, Apače in Radenci, v obratovalnem času posamezne enote seveda.

Podoben način delovanja ima tudi Knjižnica Lenart, ki po prilagojenem urniku omogoča brezstični prevzem prednaročenega gradiva.
V tem obdobju pa svoje člane vabijo k uporabi portala BIBLOS, kjer si lahko kar iz domačega naslanjača izposodijo elektronsko knjigo ter k uporabi aplikacije AUDIO BOOK, preko katere si lahko izposodijo zvočne knjige.

"Knjižnice so fizični in virtualni prostori učenja, prireditev, srečevanja in navdiha v lokalni skupnosti, informacijski centri ali tretji prostori druženja, socialnega mreženja in demokratičnega sodelovanja." je zapisala Vesna Horžen, predsednica Združenja splošnih knjižnic.



Več v Kultura in izobraževanje