Ministrstvo podalo pojasnilo glede kritja dela fiksnih stroškov za gostince

V predlogu PKP6 je med drugim pripravljen predlog za pomoč pri kritju dela fiksnih stroškov tistim podjetjem, ki so jim prihodki od prodaje bistveno upadli v primerjavi z lanskim letom, in sicer za več kot 40% v upravičenem obdobju.

Prlekija-on.net, sreda, 18. november 2020 ob 12:41
Gostinska panoga sameva

Gostinska panoga sameva

Zaradi gospodarske škode, ki jo je zaradi posledic epidemije COVID-19 utrpel slovenski turizem, si Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT) že ves čas, od pojava epidemije, prizadeva pomagati vsem prizadetim znotraj te panoge. Vendar rešitev, ki bi naslavljale vse, žal ni mogoče zajeti v en ukrep, kot je na primer Javni poziv za sofinanciranje obratovalnih stroškov podjetjem v gostinstvu in turizmu v času epidemije COVID-19, sporočajo z ministrstva.

Podjetja v segmentu turizma so ukrepe za pomoč gospodarstvu lahko koristila že v okviru petih interventnih protikoronskih paketov (PKP), ki jih je pripravila in sprejela Vlada Republike Slovenije. V Državnem zboru Republike Slovenije je trenutno v obravnavi že šesti protikoronski paket (PKP6), s katerim bo država še izdatneje pomagala vsem segmentom gospodarstva, ki so bili zaradi posledic epidemije najbolj prizadeti.

Pomoč podjetjem

Kdo in kako lahko dobi subvencijo za fiksne stroške?


V predlogu PKP6 je med drugim pripravljen predlog za pomoč pri kritju dela fiksnih stroškov tistim podjetjem, ki so jim prihodki od prodaje bistveno upadli v primerjavi z lanskim letom, in sicer za več kot 40% v upravičenem obdobju. Kritje stroškov zadeva obdobje drugega vala epidemije, torej od 1. oktobra do 31. decembra 2020. Upravičeni prejemniki so podjetja iz vseh gospodarskih dejavnosti, tudi podjetja s področja gostinstva in turizma. Več informacij o omenjenem ukrepu najdete v povezanem članku

"Pojasnjujemo, da so v pripravi tudi že novi ukrepi za pomoč gospodarstvu, ki bodo na voljo v okviru sedmega protikoronskega paketa (PKP7). Z njihovo pomočjo bomo, ob upoštevanju trenutnih epidemioloških razmer, še dodatno pomagali najbolj prizadetim panogam, med katere sodita tudi gostinstvo in turizem," še pojasnujejo na MGRT.

Skušali bodo ohraniti čim večje število delovnih mest in čim več podjetij pri življenju

V pripravi že sedmi protikoronski paket


Posamezno podjetje bo lahko prejelo največ do 9.999,00 evrov pomoči

Podjetja s področja gostinstva in turizma lahko prejmejo do 9.999 evrov pomoči
Več v Slovenija