Kacin: V Ormožu v sredo 31 novih okužb. Ukrepe podaljšali.

»Večji delež okuženih morda nakazuje spoznanje, da se je v zadnjih vikendih vseeno martinovalo več, kot smo upali,« je med drugim povedal Kacin.

Prlekija-on.net, četrtek, 19. november 2020 ob 10:24
Jelko Kacin, foto: Urad vlade za komuniciranje/zajem zaslona

Jelko Kacin, foto: Urad vlade za komuniciranje/zajem zaslona

V četrtek na novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni COVID-19 sodelujeta minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, dr. Jože Podgoršek in vladni govorec za COVID-19, veleposlanik Jelko Kacin.

Kacin je povedal, da trenutno poteka seje vlade, kjer se pričakuje podaljšanje ukrepov. Pozneje so sporočili, da so ukrepi bili podaljšani.

"Včeraj je bilo ob opravljenih 6.806 testih potrjenih 2.064 okužb, kar pomeni, da je delež okužb znašal kar 30,3 %. Okuženih je več kot včeraj, število testov pa je enako. Vse nas močno skrbi, še posebej pa zdravnike in ostalo zdravstveno osebje, kakšna bo situacija čez nekaj dni," je povedal Kacin ter dodal, da je "največ okužb še vedno v Pomurju, število okužb pa raste na Koroškem in v Podravju". V bolnišnicah je bilo včeraj skupaj hospitaliziranih 1.238 pacientov, to je 42 manj. Manj pacientov je tudi na intenzivnih oddelkih, in sicer 205 (4 manj). Iz vseh bolnišnic je bilo odpuščenih 78 oseb. Včeraj je umrlo 45 oseb.

Ukrepi so podaljšani

Vlada podaljšala veljavnost ukrepov


"Večji delež okuženih morda nakazuje spoznanje, da se je v zadnjih vikendih vseeno martinovalo več, kot smo upali", je med drugim povedal Kacin. Navedel je tudi številke novih okužb v nekaterih krajih. Tako je povedal, da jih je v sredo bilo v Radencih 27, Gornji Radgoni 17, Murski Soboti 18, Lendavi 15, Ormožu 31 in na Ptuju 40. Po zadnjih podatkih in kot je bilo na konferencah povedano v zadnjih dneh, je sicer zelo povečano število okužb v domovih za starejše.

"Vsak izmed nas lahko z doslednim spoštovanjem ukrepov prispeva k zamejevanju epidemije. S tem, ko ste doma, prispevate neprecenljiv del k zamejevanju stikov in k zmanjševanju širjenja COVID-19. Pomagate zdravniški stroki, epidemiologom in še posebej najbolj ogroženim skupinam," je povedal Kacin.

Minister Podgoršek: Z nakupom lokalne hrane v epidemiji pomagate slovenskemu kmetu

V nadaljevanju je na novinarski konferenci sodeloval minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Jože Podgoršek. Osredotočil se je na težave kmetijskega sektorja zaradi epidemije, ki je kot panoga zelo prizadet. S težavama se soočajo v številnih sektorjih, še posebej so na udaru prašičereja, govedoreja, vinski in sadjarski sektor. Kot je povedal, bo vlada na današnji redni seji sprejela odlok o finančni pomoči prašičerejcem in na ta način poskušala ublažiti posledice epidemije v tem sektorju. Ker se začenja sezona kolin, je poudaril, da je izvedba kolin sicer dovoljena, a naj se izvedejo v skladu z aktualnimi veljavnimi odloki o prepovedi gibanja in zbiranja.

Pred jutrišnjim dnevom slovenske hrane je vse deležnike v prehrambnih verigah, vključno s potrošniki, pozval, naj bodo solidarni ter z odkupom in nakupom lokalne hrane, pridelane v Sloveniji, pomagajo preživeti slovenskim kmetom in podeželju. Poudaril je tudi, da kljub težavam kmetijskega sektorja, v Sloveniji ni težav z zalogami hrane. V tem kontekstu je opozoril na problematiko zavržene hrane.

Ob koncu dopoldanske novinarske konference je uradni govorec poudaril, da lahko z doslednim spoštovanjem ukrepov k zamejevanju epidemije prispeva vsak izmed nas: "Čeprav se morda komu zdi, da s tem, ko je doma, ne počne ničesar koristnega, to ni res. Ko ostajate doma, prispevate neprecenljiv del k zamejevanju stikov in k zajezitvi širjenja koronavirusa v naši družbi. Pomagate zdravniški stroki, epidemiologom in še posebej vsem tistim, ki so v trenutnih razmerah najbolj ogroženih in ki jih lahko virus, če se okužijo, prizadene v najhujši možni obliki".

Nuška Čakš Jager, foto: Urad vlade za komuniciranje/zajem zaslona

Delež okužb se v aktivni populaciji znižuje, povečujejo pa se okužbe med starejšimi


Dom Janka Škrabana

Dom Janka Škrabana: Hvaležni bomo vsem, ki bi nam želeli pomagati




Več v Slovenija