Vlada podaljšala epidemijo za mesec dni

Odlok začne veljati 18. decembra 2020 in velja 30 dni.

Prlekija-on.net, sreda, 16. december 2020 ob 22:58
Epidemija je podaljšana

Epidemija je podaljšana

Vlada je na današnji seji med drugim sprejela več aktov v povezavi z epidemijo COVID-19 ter podaljšala epidemijo za mesec dni. Vlada je izdala Odlok o razglasitvi epidemije nalezljive bolezni COVID-19 na območju Republike Slovenije in ga objavi v Uradnem listu Republike Slovenije. S tem odlokom se na območju Republike Slovenije na podlagi Zakona o nalezljivih boleznih razglasi epidemija nalezljive bolezni COVID-19. Odlok začne veljati 18. decembra 2020 in velja 30 dni.

"V Republiki Sloveniji, se glede na uradne podatke o številu okuženih, soočamo z drugim valom epidemije nalezljive bolezni COVID-19. Še vedno smo priča njenemu hitremu širjenju med populacijo, ki močno presega normalno obolevnost oziroma incidenco. Aktualne epidemiološke razmere v zvezi s širjenjem okužbe z virusom SARS-CoV-2 zahtevajo ponovno, a časovno omejeno razglasitev epidemije na celotnem območju Republike Slovenije, saj vse statistične regije dosegajo oziroma presegajo stopnjo incidence, ki zahteva razglasitev epidemije," so ob tem sporočili z Ministrstva za zdravje.

Tomaž Gantar, foto: Urad vlade za komuniciranje/zajem zaslona

Gantar: V dneh do 4. januarja se bo življenje verjetno res zelo omejilo


Vlada je izdala tudi Odlok o spremembah določenih odlokov, izdanih na podlagi Zakona o nalezljivih boleznih, podaljšala ukrep delnega subvencioniranja skrajšanega polnega delovnega časa do 30. junija 2021, izdala Odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev neposredno potrošnikom na področju voznikov in vozil.

Ukrepi na mejah ostajajo, v soboto bo nekaj sprememb na zelenem in rdečem seznamu držav. Na zeleni seznam držav članic EU oziroma schengenskega območja so dodane administrativne enote Norveške, umika pa se danska pokrajina Ferski otoki (velja od 19. decembra 2020). Pri tretjih državah ni sprememb na zelenem seznamu.

Na rdečem seznamu je nekaj sprememb pri administrativnih enotah Francije in Grčije, na rdečem seznamu tretjih držav pa ni sprememb. Odlok začne veljati 19. decembra 2020 in velja sedem dni.



Več v Slovenija