Pod nadstreškom postavili velike jaslice

Postavljajo jih že peto leto.

Prlekija-on.net, nedelja, 3. januar 2021 ob 18:23
Turniške jaslice pod nadstreškom

Turniške jaslice pod nadstreškom

Člani Kolesarskega kluba Varaški šujstri Turnišče med drugim poleg starih koles in običajev ohranjajo tudi cerkvene praznike. V središču vasi Turnišče so pred leti postavili nadstrešek pri Zdravstveni postaji, kjer imajo shranjeno staro kmečko in drugo orodje, med njimi je tudi nekaj iz časa življenja in dela turniških čevljarjev - po domače šujstrov. Prav člani društva tudi ohranjajo in tudi večkrat prikažejo kako so nekoč čevljarji ročno izdelovali čevlje. Pred petimi leti pa je pri članih vznikla ideja o vsakoletni postavitvi jaslic na prostem. V začetku so jaslice postavili na 120 let star leseni kmečki voz, zadnja leta pa jih postavljajo kar pod nadstreškom, pri čemer so narejene iz naravnih materialov.

Jaslice segajo v 12. stoletje, ko jih je postavil sveti Frančišek. V Slovenijo so jaslice prišle že v 13. stoletju. Najprej so jih začeli postavljati po domovih v plemiških družinah, šele pozneje so se pojavile tudi v ostalih družinah. Danes so jaslice sestavni del vsakega božiča. Tudi romarska cerkev Marije vnebovzete, kakor tudi celotni turniški župniji so jaslice hvalospev - hvalnica Materi božji.

Sicer pa jaslice po svoji zamisli izdelujeta in vsako leto dopolnjujeta z novimi vsebinami jasličarja Alojz in Terezija Horvat iz Turnišča, ki sta člana Kolesarskega kluba Varaški šujstri in sta jih prav tako pred božičnimi prazniki skupaj z ostalimi člani postavila. Gre za pravo umetniško ustvarjanje, kajti za pripravo figur in drugih likov sta vložila veliko svojega prostega časa. Postavitev jaslic je pri članih veliko zadovoljstvo, kajti ob pogledu na jaslice vsak obiskovalec najde mir in zadovoljstvo. Ob jaslicah so še postavili božično drevo in jo okrasili z okraski narejeni iz naravnih materialov.

Jože Žerdin



Več v Zanimivosti