Janša: Epidemiologi in svetovalna skupina MNZ še vedno podpirajo odprtje šol in vrtcev

Odprtje 1. triade OŠ in polno delovanje vrtcev bo po veljavnem odloku v 9. regijah.

Prlekija-on.net, ponedeljek, 25. januar 2021 ob 13:05
1. triada gre v torek v šolo

1. triada gre v torek v šolo

Predsednik vlade Janez Janša je na ponedeljkovi redni seji odgovarjal na nekatera poslanska vprašanja glede koronavirusa - novega seva in začetka pouka v torek. Janša je med drugim povedal, da še "ne ve, ali se bo pouk jutri res lahko začel, glede na novo situacijo z angleškim sevom."

Pozneje je Janša na Twitterju objavil: "Epidemiologi NIJZ in svetovalna skupina Ministrstva za zdravje po oceni nove situacije zaradi odkritja angleške različice koronavirusa še vedno podpirajo odprtje 1. triade OŠ in polno delovanje vrtcev po veljavnem odloku v 9. regijah. Pomagajmo učiteljem in vzgojiteljem, da bo delo varno."

Janez Janša, foto: Urad vlade za komuniciranje/zajem zaslona

Janša: Šole in vrtci se odpirajo po programu. Za sredo napovedane spremembe glede protikoronskih ukrepov.


"Najnovejši sev virusa je sev, ki se širi hitreje in je bolj kužen. Ne poznamo še vseh ostalih posledic. Angleške študije kažejo, da se ta sev še posebej hitro širi med otroci," je povedal Janša ter pojasnil, da danes do 16. ure morajo "ministrica za izobraževanje, znanost in šport, direktor NIJZ in vodja svetovalne skupine sporočiti mnenja glede tega, ali bomo šole in vrtce jutri dejansko odprli in v katerih regijah, ker se je situacija v nekaterih regijah spremenila in to ne na bolje."

Na vprašanje vodje poslancev SAB-a Maše Kociper, zakaj v Sloveniji pouk jeseni ni mogel potekati v šolah ob ukrepih kot v nekaterih drugih državah, je Janša odgovoril: "Nikjer drugje ukrepi niso bili problem, pri nas pa so politične stranke zagnale kampanjo brez mask v šole in v nekaj tednih smo imeli v šolstvu štirikrat več okužb kot med vso ostalo populacijo. V tem je razlika med nami in drugimi državami."

Povedal je tudi, da se je "včeraj na omrežju oblikovala skupina 3000 vzgojiteljev, ki pozivajo proti testiranju, to je 10% teh, ki naj bi jutri začeli pouk in vzgojo in težko je pričakovati od teh, ki nasprotujejo testiranju, da bodo tudi ostale ukrepe dosledno spoštovali in upoštevali."



Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Slovenija